OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2017-04-20 15:30 av Direkt

IMF: GLOBAL TILLVÄXT STÄRKS, MEN MÅSTE STÖTTAS - LAGARDE

STOCKHOLM (Direkt) Tillväxten i den globala ekonomin stärks, men för att denna utveckling ska fortsätta krävs det en politik som stöttar återhämtningen, lyfter produktivitetstillväxten och ökar motståndskraften.

Det framgår av IMF-chefen Christine Lagardes globala policyagenda som publicerades på torsdagen, inför Internationella valutafondens årsmöte.

Mot bakgrund av snabb teknologisk utveckling har ett samverkande multilateralt ramverk för handel och finansiell integration gynnat länder och producerat stora ekonomiska fördelar. Men vissa grupper har inte kunnat dela dessa fördelar, en trend som synliggjorts genom en alltför långsam återhämtning efter krisen och som har begränsat utrymmet för alla delar i samhället att uppleva inkomstökningar.

"Länder bör sträva efter en stark och mer balanserad tillväxt och tillhandahålla ekonomiska möjligheter för alla. För detta ändamål bör de förutse effekterna av tekniska framsteg och ekonomisk integration, utrusta sina befolkningar med verktyg att skörda fördelarna och föra en inhemsk politik som fördelar dem bredare", skriver Christine Lagarde i rapporten.

Hon noterar att produktivitetstillväxten ännu inte har återhämtat sig och att sårbarheterna är fortsatt stora, vilket fortsätter att förmörka tillväxtutsikterna på medellång sikt. Med en alltför låg tillväxt alltför länge har ihållande demografiska utmaningar, som en åldrande befolkning, blivit svårare att ta itu med. Vidare kvarstår sårbarheter relaterade till stor extern och offentlig skuldsättning, försämrade balansräkningar hos företag och banker samt i vissa länder, överhettade kredit- och bostadsmarknader.

Hon konstaterar att handel och finansiell integration har lett till enorma fördelar, men att detta inte har kommit alla till del samt att det multilaterala ramverket ifrågasätts i vissa delar av världen. Men även om integrationen rullades tillbaka så skulle de teknikdrivna förändringarna kvarstå, och fortsätta att påverka jobben.

"Om man i en starkt sammanlänkad värld överger öppenhet för protektionism, och multilaterism för gör-det-självpolitik, skulle det rulla tillbaka de välkända vinsterna, skada inhemska konsumenter och producenter, och kunna hota välståndet och stabiliteten i världen. Alla skulle förlora", skriver IMF-chefen.

Tillväxten behöver stöttande policyåtgärder baserade på de tre delar som lagts fram i tidigare globala policyagendor; fortsatt stöttande penningpolitik där outputgapen fortsatt är negativa eller kärninflationen för låg, med makrotillsyn som hjälper till att säkra finansiell stabilitet där risker materialiseras. Där finanspolitiskt utrymme finns bör finanspolitiken göra mer för att sluta ouptputgapen och dela bördan med penningpolitiken och där ekonomin är nära full kapacitet bör finanspolitiken riktas in på att öka den potentiella tillväxten.

"Att få den finanspolitiska mixen rätt kommer att vara avgörande - den bör ändras till mer tillväxtvänliga och rättvisa skatteförmånsstrukturer, uppmuntra högkvalitativa infrastrukturinvesteringar, upprätthålla sociala skyddssystem samtidigt som synergier utnyttjas genom strukturreformer", enligt Christine Lagarde.

Hon skriver att strukturreformer är avgörande för att frigöra produktivitetstillväxt och fånga fler fördelar från den ekonomiska integrationen, medan ekonomisk motståndskraft är grunden för uthållig global tillväxt.

Tillväxtländer som är känsliga för en åtstramning av de globala finansiella förhållandena bör prioritera att återuppbygga sina buffertar och stärka sina policyramverk, inklusive de relaterade till kapitalflöden.

IMF-chefen skriver att en mer inkluderande global ekonomi kan skapas genom att främja möjligheter inom länderna.

"Utbildning och kompetensutveckling, inklusive livslångt lärande, måste prioriteras", skriver hon och tillägger att om migranter får hjälp att integreras mer smidigt skulle det hjälpa dem att bidra ekonomiskt i sina värdländer.

Christine Lagarde slår fast att framtida generationer inte ska lämnas att betala för tidigare generationers oförsiktiga handlingar och att länder inte bör lämna de tilltagande ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringarna till framtida generationer.

"Samarbete genom ett multilateralt ramverk som växer fram för att möta de förändrade behoven i den globala ekonomin gynnar alla länder. Samordnade åtgärder för att lyfta tillväxten kan utnyttja synergier. Samtidigt kan icke hållbar politik i ett land lätt sprida sig till andra genom sidoeffekter eller smitta", skriver hon och tillägger att det är därför länder med externa överskott och underskott behöver arbeta inom ett multilateralt ramverk för att ytterligare minska överdrivna globala obalanser.

De beskrivna utmaningarna kräver, enligt IMF-chefen, att fonden fortsätter att vara snabbfotad och integrerar sina policyråd över flera områden för att svara på sina medlemmars behov.

"Fonden kommer att hjälpa sina medlemmar att ta fram makroekonomisk politik och reformer som höjer tillväxten, utökar ekonomiska möjligheter, ökar motståndskraften och underlättar global rebalansering", skriver hon.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Valutakurser

Namn Kurs Värde %
USD/SEK 8,4326 0,0000 0,00
EUR/SEK 9,9396 0,0037 0,04
JPY/SEK 0,0752 0,0000 0,00
GBP / SEK 11,1445 0,0000 0,00
CHF/SEK 8,529 0,0000 0,00
pagehit