OMX30 1 481 1,1%  OMXH25 3 799 1,8%  Bitcoin 3 462,29 0,6%  Dow 24 370 -0,2%  Nas 6 704 0,3%  EUR 10,3631 0,7%  USD 9,1450 0,6%  Olja 61,3 1,4%  Guld 1 244 0,1% 
Publicerad 2018-10-10 05:35 av Direkt

IMF: BANKSYSTEM STARKARE SEDAN KRIS, MEN INTE TESTATS ÄN - GFSR

STOCKHOLM (Direkt) Under de tio åren sedan finanskrisen har regleringsramverk förbättrats och banksystemet blivit starkare, men nya sårbarheter har vuxit fram och det globala finansiella systemet motståndskraft har inte testats ännu.

Det skriver Internationella valutafonden, IMF, i sin globala finansiella stabilitetsrapport, GFSR, på onsdagen.

Globala finansiella förhållanden har stramats åt marginellt under senaste sex månaderna, sedan publiceringen av förra GFSR, och divergensen mellan avancerade och tillväxtekonomier har vuxit.

Förhållandena är dock fortsatt ackommoderande, särskilt i USA med låga räntor ur ett historiskt perspektiv, robust riskaptit och stigande tillgångsvärderingar på stora marknader.

Sedan finanskrisen har den breda regulatoriska agendan som satts av det internationella samfundet bidragit till att stärka det globala banksystemet. Några av de skadliga former av skuggbanker som utvecklades fram till finanskrisen har begränsats och de flesta länder har nu en makrotillsynsmyndighet och verktyg med vilka man kan bevaka och begränsa risker mot det finansiella systemet.

IMF noterar dock att ett antal faktorer kan ha lett till fragmentering inom finansiering och marknadslikviditet.

"Tillsynsmyndigheter fokuserar allt mer på likviditeten hos enskilda enheter inom internationella bankgrupper", skriver IMF.

För att ytterligare förbättra motståndskraften i det globala finansiella systemet bör den regulatoriska reformagendan användas proaktivt.

"Bredbaserade makrotillsynsverktyg, inklusive kontracykliska kapitalbuffertar, bör användas mer aktivt i länder där finansiella förhållanden är ackommoderande och sårbarheterna är höga", skriver IMF.

Den finansiella stabiliteten behöver också nya makrotillsynsverktyg för att adressera sårbarheter utanför banksektorn, skriver IMF vidare.

Tillsynsmyndigheter och övervakare måste vara fortsatt uppmärksamma på nya risker, inklusive risker mot den finansiella stabiliteten till följd av cybersäkerhet eller finansiell teknik.

Som IMF noterade i april är tillväxtekonomier fortsatt sårbara för spridningseffekter till följd av penningpolitisk normalisering i avancerade ekonomier och kan drabbas av minskade kapitalflöden även i ett relativt ofarligt basscenario.

Sedan förra GFSR har stigande amerikanska räntor, en starkare dollar och intensifierade handelsspänningar inneburit en vändning i portföljflöden för ett antal tillväxtekonomier. Men med stark global riskaptit har marknadspress hittills varit koncentrerat till länder med stora externa obalanser och svaga policyramverk.

Risker i närtid mot den globala finansiella stabiliteten har ökat något under senaste halvåret. Men en mycket skarpare åtstramning av finansiella förhållanden i avancerade ekonomier skulle signifikant öka de kortsiktiga riskerna.

En intensifiering av oro för motståndskraften och policyförtroendet i tillväxtekonomier kan leda till kapitalutflöden och kanske leda till ökad global riskaversion.

En bredare eskalering av handelskriget kan underminera investerarförtroendet och därmed skada den ekonomiska expansionen.

Med en stigande inflation pekar IMF också på att centralbanker kan öka takten i policynormaliseringen vilket kan leda till en plötslig åtstramning av globala finansiella förhållanden.

"På det hela taget verkar marknadsdeltagare ta riskerna för en skarp åtstramning av finansiella förhållanden med ro", skriver IMF.

På medelfristig sikt är riskerna mot global finansiell stabilitet och tillväxt fortsatt förhöjda.

"Ett antal sårbarheter som byggts upp genom åren kan blottas av en plötslig och skarp åtstramning av finansiella förhållanden", skriver IMF.

I avancerade ekonomier rör det sig bland annat om finansiella sårbarheter i form av höga och stigande skuldnivåer i icke finansiell sektor och ansträngda tillgångsvärderingar på vissa större marknader.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Valutakurser

Namn Kurs Värde %
BTC/USD 3505,3301 64,1802 1,87
USD/SEK 9,1476 0,0592 0,65
EUR/SEK 10,3678 0,0801 0,78
JPY/SEK 0,0806 0,0005 0,59
GBP / SEK 11,4681 0,1194 1,05
CHF/SEK 9,1922 0,0425 0,46
pagehit