OMX30 1 526 -0,4%  OMXH25 3 955 -0,5%  Bitcoin 6 474,38 -0,1%  Dow 25 290 -0,6%  Nas 7 146 0,5%  EUR 10,3151 -0,3%  USD 9,0009 0,1%  Olja 79,7 -0,5%  Guld 1 221 -0,5% 
Publicerad 2018-05-16 14:58 av Direkt

STÅL: EU BEREDD INFÖRA STRAFFTURLLAR MOT USA FRÅN 22 JUNI

BRYSSEL (Direkt) EU väntas vara redo att införa strafftullar på amerikanska varor värda 2,8 miljarder euro från den 22 juni.

Strafftullarna skulle vara ett svar på om USA inte förlänger EU:s undantag från USA:s importtullar på stål och aluminium, som löper ut den 1 juni.

Det uppgav EU-källor på onsdagen.

På torsdag publicerar EU en förordning om strafftullarna och på fredag notifierar EU officiellt listan med amerikanska produkter till Världshandelsorganisationen WTO.

Därefter föreskriver WTO-reglerna en 30-dagars period för konsultationer innan strafftullarna kan införas.

"Detta betyder inte att EU kommer att utlösa motåtgärderna. Det beror helt på vad USA gör. Men vi spänner hanen på vapnet", sade en EU-källa.

EU-källorna underströk att kommissionen givetvis kommer att inhämta EU-ländernas godkännande om det blir aktuellt att införa strafftullarna.

Listan kan ligga vilande hos WTO och behöver inte användas. Den kan revideras eller dras tillbaka senare.

De amerikanska produkterna omfattar stål, industrivaror, kläder och livsmedel (särskilt bourbon whiskey).

Listan innehåller också en andra våg strafftullar mot amerikanska produkter motsvarande 3,6 miljarder euro. Den kan utlösas om tre år eller tidigare om ett WTO-utslag kommer före.

Samtalen mellan EU och USA fortsätter för att undvika de amerikanska stål- och aluminiumtullarna. På tisdagen höll handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsminister Wilbur Ross sin nionde videokonferens utan att nå något genombrott.

På onsdagskvällen väntas EU-toppmötet i Sofia diskutera hur stort intresset är för att inleda förhandlingar med USA om ett litet frihandelsavtal. Utsikterna om ett sådant avtal skulle kanske få USA att ge EU ett permanent undantag från stål- och aluminiumtullarna, hoppas EU.

Men åsikterna skiljer sig åt mellan EU-länderna, där Frankrike står för den hårdaste linjen och Tyskland den mjukaste. Tyskland är det EU-land med största export till USA, både totalt sett och vad gäller stål.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit