OMX30 1 509 -1,1%  OMXH25 3 840 -2,9%  Bitcoin 6 497,37 0,3%  Dow 25 103 -0,9%  Nas 7 067 -1,0%  EUR 10,3629 0,5%  USD 9,0262 0,3%  Olja 76,7 -4,1%  Guld 1 233 0,8% 
Publicerad 2017-11-15 16:44 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: BRED RÄNTENEDGÅNG, EUR/SEK NOSADE PÅ 10-NIVÅN

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna var ned på onsdagen, med fallande börser och ett oljepris som parkerat på en lägre nivå. USA-data befäste tron på en decemberhöjning och kronan var nära 10-nivån mot euron innan den återhämtade sig.

Tyska räntor var 2-3 punkter ned, medan USA-räntorna sjönk i långa änden, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter lägre på 2,34 procent.

Dollarn är under fortsatt press, och har tappat till 112:90 mot yenen och 1:1810 mot euron. Mätt som dollarindex handlar det om en nedgång på knappt 1 procent sedan i måndags.

Goda tillväxtdata från Tyskland och hela euroområdet har gett euron stöd medan utsikterna för en skattereform före jul i USA fortsatt är osäkra.

Republikanerna i senaten valde på tisdagen att koppla upphävandet av en nyckelkomponent i Obamacare till sin version av den skattereform som just nu förhandlas fram i kongressens båda kammare. Ett skäl är att underlätta finansieringen, men det ökar samtidigt svårigheterna att komma överens.

USA-data på onsdagen kom in relativt nära prognos, och gav inga större avtryck på marknaden, som nu i än högre grad prisar in en räntehöjning i december.

KPI steg 0,1 procent i oktober och kärn-KPI 0,2 procent, som väntat. KPI-inflationen sjönk till 2,0 procent från 2,2 procent medan kärninflationen steg till 1,8 procent från 1,7 procent, väntat var 1,7 procent i Bloomberg News prognosenkät.

Uppgången i kärninflationen var relativt bred, med bidrag från bostadskomponenten, men även hälsovård, utbildning och flygresor, medan nya bilar och kläder drog ned.

Priserna för mobiltjänster och hotellrum steg båda, två komponenter som av Fed pekats ut som tillfälliga faktorer som dämpat inflationen.

Capital Economics noterade att en del av de temporära effekter som dämpat kärninflationen nu börjar avta, och det finns goda utsikter för att kärninflationen ska trenda högre nästa år. En svagare dollar och ökat pristryck i producentledet talar för det, samtidigt som den strama arbetsmarknaden bör leda till ett uppåttryck i lönerna.

Federal Reserve var redan på väg att höja i december, inte minst på grund av en stark arbetsmarknad.

"Med tecken på att det underliggande inflationstrycket börjar stiga igen, så tror vi att Fed behöver öka takten i sin åtstramning nästa år, och höja räntan totalt fyra gånger 2018", skrev Capital Economics.

I slutet av november kommer utfallet för PCE-inflationen för oktober, ett inflationsmått som legat en bit från målet en tid. Novemberutfallet för KPI kommer den 13 december, det vill säga under den avslutande dagen av Feds nästa FOMC-möte.

Detaljhandeln ökade 0,2 procent i oktober, väntat oförändrat, medan septemberutfallet reviderades upp till 1,9 (1,6). Exklusive bilar och bensin var uppgången 0,3 procent i oktober, i linje med prognos.

Japans BNP ökade preliminärt 0,3 procent under tredje kvartalet jämfört med andra, lägre än väntade 0,4 procent men sjunde kvartalet i rad med tillväxt, den längsta serien sedan 2001. Privatkonsumtionen sjönk medan nettoexporten gav det största positiva bidraget.

Svenska räntor sjönk 2-5 punkter ned medan kronan stärktes 2 öre till 8:42 mot dollarn men tappade 3 öre till 9:95 mot euron. Tidigare under dagen var EUR/SEK uppe på 9:9942 som högst, en kronförsvagning på 22 öre på två dagar.

Kronan har inte varit över 10-nivån mot euron sedan precis efter Trumps valseger för ett år sedan (10:08), och innan dess får vi gå tillbaka till tidigt 2010 för att hitta en lika svag krona mot euron.

Stefan Mellin på Danske Bank konstaterade att även om det också rör sig om en generell euroförstärkning är det ingen tvekan om att det är nervositeten runt bostadsmarknaden som driver kronan svagare nu.

Det har gått snabbt genom viktiga nivåer och det finns en uppenbar risk för "overshooting" och att den går över 10-nivån om nyheterna om bostadsmarknaden fortsätter som nu.

"Många har i och för sig pekat på bostadsmarknaden som en risk men inte som ett huvudscenario, men nu börjar detta riskscenario att materialiseras", sade Stefan Mellin till Nyhetsbyrån Direkt.

Det är främst kronan som tagit smällen vad gäller bomarknaden, det är inte alls lika tydliga effekter på räntemarknaden. Osäkerheten kan bestå, med frågan om hur allvarlig och djup nedgången blir och därmed hur mycket det kommer att påverka BNP och i förlängningen Riksbanken.

De har sitt nästa möte i december och detta är sådan signifikant information som skulle kunna få dem att inte avsluta QE under nästa år.

Danske Banks huvudscenario har annars varit att köpen ska avslutas men att en första räntehöjning ligger bortom 2018. Hursomhelst är utvecklingen på bomarknaden en klar nedåtrisk för deras BNP-prognos för nästa år på 2 procent.

"Samtidigt är kronan rejält svagare än (Riksbankens) prognos vilket skulle kunna tala för att de vågar avsluta QE vid årsskiftet, men vid något läge tror vi husmarknaden kommer att påverka", säger han.

Stefan Mellin noterar också att kronan tyngs av aktörer som börjar "förhandla" PPM-pengarna, som betalas ut i mitten av december, delvis placeras utomlands och brukar leda till temporär kronpress.

Även den norska kronan har tappat rejält mot euron (20 öre på två dagar) och Stefan Mellin ser det som mer förvånande eftersom bomarknaden är en "äldre nyhet" där. Samtidigt har den norska kronan inte lycktas ta stöd av oljeprisuppgången i någon större omfattning, men tappar nu när oljan vänder ned.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit