OMX30 1 553 0,1%  OMXH25 4 209 0,4%  Bitcoin 6 720,37 -0,1%  Dow 25 064 0,2%  Nas 7 358 -0,2%  EUR 10,3217 -0,1%  USD 8,8178 0,0%  Olja 72,3 0,6%  Guld 1 240 0,1% 
Publicerad 2018-01-12 10:45 av Direkt

SKINGSLEY: SER ÖKAT MANÖVERUTRYMME GENTEMOT ECB

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken har ett ökat handlingsutrymme för att agera oavsett vad ECB gör framöver.

Det sade vice riksbankschef Cecilia Skingsley till journalister på fredagen.

Hon sade att det är klart att Riksbanken är beroende av hur andra ekonomier går och vad andra centralbanker gör.

"Men vi har en inflation som har legat på målet ett tag och vi har inflationsförväntningar som är ganska förankrade, och då ökar manöverutrymmet för oss att avvika med penningpolitiken. Inte hur mycket som helst, men det är definitivt möjligt att påbörja (en normalisering) innan ECB om konjunkturprognoserna håller", sade hon.

Hon ville inte kommentera det senaste ECB-protokollet, och dess signaler om förändrad framåtblickande guidning, men noterade att ECB har en liknande diskussion som Riksbanken har om normalisering. Det är naturligt då man är i den fasen.

Hon ville heller inte kommentera fredagens SCB-utfall för inflationen i december, som kom in något under Riksbankens prognos.

Hon konstaterade däremot att bland annat en trög löneutveckling gör att de bör vara försiktiga när de påbörjar en normalisering, vilket också uttrycks i räntebanan som ser en första höjning andra halvåret 2018.

När det är dags att normalisera tycker hon det är bättre att först gå fram med reporäntan än balansräkningen.

"Reporäntan är vårt primära verktyg. Det är det vi vet mest om hur det påverkar samhällsekonomin i förhållande till om vi kortar eller förlänger obligationsportföljen, där är kunskaperna mer begränsade", sade hon.

Därför är hennes uppfattning att de bör låta portföljen vara intakt och påbörja räntehöjningar så att de kommer ur den här minusmiljön, så att de kommer upp över nollstrecket för reporäntan och sedan kan de börja avveckla obligationsportföljen "passivt eller på ett förutsägbart sätt".

"Detta så att det inte blir ett aktivt penningpolitiskt instrument, det vill jag inte se det som", sade hon.

Hon sade att det de nu gör är att tidigarelägga återinvesteringar, vilket på kort sikt påverkar likviditetssituationen hos bankerna men det har ingen stor penningpolitisk betydelse. Hon stödjer det för att skapa en förutsägbarhet för obligationsmarknaden, eftersom det blir ett stort förfall första halvåret 2019.

Sedan är det inga ytterligare förfall förrän 2020-2021, och där är det en "öppen fråga" om de även ska återinvestera dessa förfall, sade hon.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit