OMX30 1 586 1,0%  OMXH25 4 275 -0,6%  Bitcoin 7 463,33 1,3%  Dow 25 123 -0,3%  Nas 7 373 -0,2%  EUR 10,3756 0,6%  USD 8,9410 0,9%  Olja 73,1 0,1%  Guld 1 217 -0,8% 
Publicerad 2018-02-14 10:16 av Direkt

RB: SVAGARE INFLATION, ARGUMENT FÖR SENARE RÄNTEHÖJNING

STOCKHOLM (Direkt) Nya utfall för inflation och löner har varit svagare än väntat vilket indikerar att det underliggande inflationstrycket kommer att vara något lägre under en tid jämfört med bedömningen i december.

Det skriver Riksbanken i den penningpolitiska rapport som presenterades på onsdagen.

"Inflationsprognosen är således något nedreviderad, främst under 2018. Men KPIF-inflationen väntas vara nära 2 procent från 2019. Och inflationsförväntningarna på både kort och lång sikt ligger nära 2 procent vilket kan tolkas som att aktörerna i svensk ekonomi har förtroende för inflationsmålet", skriver Riksbanken.

Trots att konjunkturen är stark och inflationen har varit nära 2 procent ser Riksbanken faktorer som skapar osäkerhet om inflationsutvecklingen framöver.

"Å ena sidan bedöms det underliggande inflationstrycket vara lägre… därutöver finns indikationer på att lönerna fortsätter att öka oväntat långsamt… Det svagare underliggande inflationstrycket skapar osäkerhet kring förutsättningarna för att inflationen framöver ska ligga stabiliseras nära inflationsmålet", skriver Riksbanken.

Därtill är kronans utveckling en källa till osäkerhet. Riksbankens prognos är fortsatt en långsam kronförstärkning, men om förstärkningen går alltför snabbt skulle det leda till att priserna på importerade varor och tjänster ökar långsammare och att efterfrågan på svensk export blir lägre. Även detta skulle göra det svårare att stabilisera inflationen nära målet.

Penningpolitiken i omvärlden är fortsatt expansiv, och normaliseringen väntas gå långsamt. Om penningpolitiken i Sverige normaliseras för tidigt skulle det därmed kunna leda till en allt för snabb kronförstärkning.

Å andra sidan ser den globala konjunkturen allt starkare ut och sedan i december har det skett en viss förskjutning i marknadsaktörernas förväntningar på penningpolitiken i omvärlden, i mindre expansiv riktning.

"Exempelvis förväntar sig marknadsaktörer nu fler räntehöjningar från den amerikanska centralbanken och att den europeiska centralbanken ska inleda räntehöjningar i början av 2019", skriver Riksbanken.

Banken konstaterar att detta sammantaget talar för att det nu är lämpligt att lämna prognosen för reporäntan oförändrad och inleda långsamma räntehöjningar under andra halvåret. Men det faktum att det har tagit tid att få upp inflationen och inflationsförväntningarna, och osäkerheten runt inflationsutvecklingen, gör att penningpolitiken behöver gå försiktigt fram.

"I ljuset av detta skulle de osäkerhetsfaktorer som nämnts också kunna ses som argument för att något senarelägga reporäntehöjningarna. Om förutsättningarna skulle ändras har Riksbanken beredskap att anpassa penningpolitiken", skriver Riksbanken.

Bild: Riksbankens KPIF-prognos februari, december

image

Källa: Riksbanken

Bild: Riksbankens KIX-prognos (kronans växelkurs mot en vägd valutakorg) februari, december

image

Källa: Riksbanken

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit