OMX30 1 579 -0,3%  OMXH25 4 209 -1,6%  Bitcoin 7 439,45 0,4%  Dow 25 058 0,0%  Nas 7 350 0,0%  EUR 10,3775 -0,1%  USD 8,8547 0,0%  Olja 73,0 0,5%  Guld 1 232 0,8% 
Publicerad 2018-02-14 10:29 av Direkt

RB: FÖRSTA HÖJNING NÄRMAR SIG TROTS LÄGRE INFLATION - ANALYT

STOCKHOLM (Direkt) Riksbankens räntebesked, med en oförändrad reporänta och reporäntebana, nedreviderad KPIF-prognos och en reservation för höjning från Henry Ohlsson var i stort väntat. Riksbanken tycks fortsatt vara på väg mot en första räntehöjning trots lägre inflationsprognos, men timingen är ännu osäker.

Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, säger att beskedet i stort sett var i linje med deras förväntningar, med en oförändrad räntebana.

"Vi såg också en risk för att Henry Ohlsson skulle reservera sig och trodde att de skulle revidera ned inflationsprognos i närtid. Det som möjligen avvek lite var tydligt mjuka formuleringar i pressmeddelandet om inflationen", säger han.

Riksbanken skriver där att tjänstepriserna inte ökar lika snabbt längre och att lönerna har ökat långsammare än väntat. Det lägre inflationstrycket skapar dessutom osäkerhet om hur inflationen kommer att utvecklas längre fram.

"De har också reviderat ned löneprognosen, så det finns en mjuk bias", säger han och tillägger att KPIF-utfallen i förhållande till den nya lägre prognosen kommer att bli mycket viktiga de närmaste månaderna för tidpunkten för den första räntehöjningen.

Swedbank står fast vid sin prognos om en första mindre räntehöjning om 10 punkter i juli och Knut Hallberg tycker att dagens besked från Riksbanken förstärker intrycket av att Riksbanken kommer att gå försiktigt fram.

Olle Holmgren på SEB noterar att det skett en viss omsvängning när gäller formuleringar om en första räntehöjning. Det de säger nu är andra halvåret vilket är mer i linje med vad reporäntebanan hela tiden har visat.

Vi tycker att det här kanske minskar sannolikhet för en tidig höjning i juli som vissa verkar spekulerat i men visar också att direktionen nu också diskuterar när man tycker det är lämpligt att höja.

I prognosen kan man hitta en del saker som talar för att det kan komma senare, och Riksbanken skriver att man övervägt att fördröja en höjning i och med den lägre inflationen.

En lite hökaktig del är att man trycker ner inflationsbanan inte obetydligt och att man på det sättet signalerar viss tolerans mot att man inte behöver ha inflationen helt tillbaka på målet före man börjar höja.

Det kan mycket väl bidra till att göra det lite lättare för dem att höja.

Han säger att man får se i protokollet när det kommer men känslan finns att de börjar bli lite mer oense om vad som är lämplig politik.

Handelsbanken konstaterar att direktionen efter det mer omfångsrika QE-beskedet i december levererade ett välbalanserat beslut, och tog det lugnt och höll kvar vid sin räntebana trots oro för inflationstrycket.

Men skrivningen om den första höjningen ändrades från "mitten av 2018" till att "påbörjas under andra halvan av år". En oförändrad räntebana var väntat bland de flesta bedömare, även om en del tror att de kommer att tvingas att ge upp om ränteprognos.

"Vi behåller däremot våra förväntningar om en första höjning i september", skriver Riksbanken.

Nordea skriver i en kommentar att den oreviderade räntebanan tillsammans med den nedreviderade inflationsprognosen kan tolkas något hökaktigt. Samtidigt var pressmeddelande rätt mjukt, med hänvisning till en höjning i långsam takt från andra halvåret där de tidigare talat om gradvisa höjningar från mitten av 2018.

"Därmed kan man se en reviderad bana i språkbruket, men inte i realiteten", skriver Nordea.

Man kan argumentera för att Riksbanken har många skäl till att börja vända sig bort från den expansiva policyn. Det globala uppsvinget. Det globala uppsvingen fortsätter och räntorna har stigit i enlighet med det. Inhemskt är resursutnyttjandet högt, inflationen ligger nära målet och förväntningarna verkar förankrade.

"Dessa faktorer kommer emellertid inte räcka för att Riksbanken ska ändra ståndpunkten enligt vår uppfattning. Inflationen har sannolikt toppat och vi förutspår en nedgång i inflationen framöver", skriver Riksbanken.

De tror att inflationen kommer ligga under målet både 2018 och 2019, vilket nu även Riksbanken tror.

Utöver detta finns den skakiga bostadsmarknaden. Trots att prisnedgången sannolikt ligger bakom oss, skapar utvecklingen på bostadsmarknaden osäkerhet kring utsikterna för den totala ekonomin.

"Sammantaget indikerar detta också att Riksbanken kommer att röra sig försiktigt. Vi håller fast vid vår prognos om en första höjning i februari 2019, följt av en till senare under det året, vilket ger en reporänta på 0,0 procent i slutet av 2019. Men dagens beslut ökar sannolikheten för en tidigare höjning än vi tror", skriver Nordea.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit