OMX30 1 622 0,2%  OMXH25 4 296 0,1%  Bitcoin 8 498,70 -0,2%  Dow 24 715 0,0%  Nas 6 866 -0,5%  EUR 10,2976 -0,1%  USD 8,7654 0,1%  Olja 79,1 0,5%  Guld 1 289 -3,1% 
Publicerad 2017-12-05 16:41 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: SVAGARE KRONA, EUROPARÄNTOR SJÖNK

STOCKHOLM (Direkt) Dollarn handlades sidledes på tisdagen samtidigt som pundet försvagades en aning efter ny osäkerhet kring brexit. Europaräntorna sjönk 1-2 punkter.

Kronan försvagades under dagen och handlades tillfälligt över 10-strecket mot euron. Den stärktes efter svensk industridata på förmiddagen men hade vid svensk stängning återigen tappat och närmade sig 10-strecket.

Mot dollarn tappade kronan 2 öre jämfört med måndagen till 8:44.

Produktionsvärdet i hela näringslivet steg 4,1 procent i oktober jämfört med samma månad året före, enligt kalenderkorrigerad statistik från SCB.

Industriproduktionsvärdet steg 6,6 procent i årstakt i oktober medan tjänsteproduktionsvärdet steg 4,3 procent.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att de goda nyheterna är att produktionsvärdet i hela näringslivet steg medan de sämre nyheterna är nedrevideringarna.

"Produktionen reviderades ned för flera månader, vilket är anledningen till att årssiffran kom in under vår prognos (5,0 procent). Revideringarna inkluderades sannolikt i nationalräkenskaperna för tredje kvartalet och var en anledning till det låga BNP-utfallet för tredje kvartalet", skrev han.

Premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande meddelade efter ett längre möte på måndagen att de ännu inte är i hamn med en överenskommelse utan behöver mer tid. Målsättningen är ändå fortsatt att vara klara till EU-toppmötet den 14-15 december, då beslut skulle kunna fattas om att inleda fas två.

Brittiska medier rapporterade att det främst är Nordirlandsfrågan som står i vägen, då regeringens stödparti, nordirländska DUP, vägrar acceptera en särlösning där de behandlas annorlunda än övriga Storbritannien.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon sade på tisdagen att måndagens misslyckande signalerar att nu är rätt tillfälle för motståndare att trycka på för att Storbritannien ska stanna i EU:s inre marknad och tullunion.

Pundet försvagades på förmiddagen i samband med Nicola Sturgeons kommentarer, men nedgången dämpades något i samband med publiceringen av Markits sammanvägda inköpschefsindex, trots att det sjönk till 54,9 i november, från 55,8 föregående månad jämfört med förväntningar om 55,0.

Chris Williamson, Markits chefekonom, sade i en kommentar att undersökningen indikerar att inflationen ännu inte har nått en topp.

"Osäkerhet om de ekonomiska utsikterna, ofta kopplat till brexit, präglade fortsatte stämningen i näringslivet i november", sade han.

Vid svensk stängning handlades pundet 0,3 procent svagare vid 1:34 mot dollarn.

Euroområdets sammanvägda index för industrin och tjänstesektorn, uppgick till definitiva 57,5 i november, upp från 56,0 föregående månad, och i linje med det preliminära utfallet.

Chris Williamson, uppgav i en kommentar att undersökningen signalerar snabbare tillväxt i euroområdet i november vilket öppnar för en stark avslutning på året.

"Jämförelser med BNP indikerar att statistiken är förenlig med en expansionstakt på 0,8 procent", sade han.

Amerikansk tjänste-PMI från ISM sjönk i november till 57,4 från 60,1 i oktober. Analytikernas förväntningar låg på 59,0 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Andrew Hunder vid Capital Economics skrev att nedgången i november hängde ihop med effekter av orkanerna som slog mot USA vid månadsskiftet augusti-september.

"En återhämtning i leveranstider resulterade i ett fall med fyra punkter i delindex för leveranser. Medan index för nya order också föll till 58,7 från 62,8, stod sig index för affärsaktivitet relativt bra", skrev Andrew Hunter.

Han noterade vidare att svaghet också i industri-PMI tyder på att uppgången i enkäterna nu börjar avta, men ett vägt snitt av de två ISM-enkäterna tyder fortfarande på en BNP-tillväxt i årstakt på omkring 3,5 procent, varför det inte finns några skäl till oro ännu.

Dollarn försvagades netto mot yenen jämfört med måndagen till 112:66 och handlades sidledes mot euron vid 1:1840.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 2 punkter till 2,37 procent.

Australiendollarn steg inför centralbanken RBA:s räntebesked, i spåren av en starkare detaljhandel än väntat, och fortsatte något upp därefter, för att sedan sjunka tillbaka något i den europeiska och amerikanska handeln.

RBA lämnade som väntat styrräntan oförändrad. RBA-chefen Philip Lowe noterade att de ekonomiska utsikterna har förbättrats och att lönetillväxten väntas tillta så småningom.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit