OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2017-11-13 16:29 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: NÅGOT SVAGARE KRONA EFTER FI:S AMORTERINGSBESKED

STOCKHOLM (Direkt) Kronan försvagades något efter Finansinspektionens (FI) besked om skärpt amorteringskrav, men svenska statspappersräntor reagerade inte nämnvärt på förslaget.

FI:s styrelse fattade på måndagen beslut om att gå vidare med förslaget om skärpt amorteringskrav för nya bolånetagare med bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten. Förslaget överlämnades därmed till regeringen för godkännande.

Beskedet mötte som väntat protester från flera håll men FI:s generaldirektör Erik Thedéen sade att förslaget är en "relativt mild" åtgärd som inte får så stor effekt på bostadsmarknaden i nuläget. Han tillade att det faktum att bopriserna sjunkit något på senare tid inte är något argument för att stoppa förslaget.

"Sverige ligger redan från början sent. Detta är en strukturellt riktig åtgärd som är den del av en sund makrotillsyn. Jag ser inte att enstaka månadsutfall på bostadsmarknaden är det som ska avgöra. Vi har haft en mycket kraftig uppgång av bostadspriser och skulder, som vi ska försöka hantera", sade han.

Finansmarknadsminister Per Bolund sade till journalister att regeringen kommer att analysera och bereda FI:s förslag skyndsamt, men han var inte redo att nu ge något besked om regeringens inställning. Han klargjorde dock att regeringen inte kommer att ändra i FI:s förslag, det är ja eller nej som gäller.

Tidigare på måndagen visade SEB:s Boprisindikator att svenskarnas tro på stigande bostadspriser föll kraftigt i november.

Indikatorn, som mäter skillnaden mellan de som tror på stigande respektive sjunkande bopriser, sjönk till 11 i november från 50 i oktober, vilket var den största nedgång som uppmätts sedan november 2007.

"Det har skett en inbromsning på bostadsmarknaden och nu sjunker förväntningarna på den framtida prisutvecklingen rejält. De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediafokus på frågan", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

På tisdagen ska Svensk Mäklarstatistik och Valueguard ge besked om boprisutvecklingen under oktober, detta efter en rad anekdotiska rapporter om dramatiska prisfall under månaden.

Arbetsförmedlingen rapporterade på måndagsmorgonen att arbetslösheten fortsätter att minska i snabbare takt för inrikes födda, till rekordlåga 3,9 procent i oktober. Samtidigt sjönk även arbetslösheten för utrikes födda något, från 22,2 till 22,1 procent.

"Vi ser att allt fler kommer i arbete och att andelen arbetslösa sjunker bland både inrikes och utrikes födda. Samtidigt har vi haft en ökning av arbetskraften, många vill in på svensk arbetsmarknad", sade Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Svenska statsobligationsräntor noterade endast obetydliga förändringar på måndagen, tioårsräntan handlades oförändrat till 0,83 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 41 punkter (44).

Euron stärktes knappt 4 öre mot kronan, till 9:79, medan dollarn stärktes drygt 3 öre, till 8:39. TCW-index steg till 131,70 (131,39).

Brittiska pund försvagades kraftigt på måndagen efter besked om nya politiska motgångar för premiärminister Theresa May.

Sunday Times rapporterade att Theresa May står inför en ny utmaning då 40 konservativa ledamöter i parlamentet har skrivit under ett brev om att de saknar förtroende för henne. Därmed saknas endast åtta ledamöter för att utmana henne på partiledarposten.

Till detta kommer att EU:s chefsförhandlare, Michel Barnier, har klargjort att EU förbereder sig för en kollaps i Brexitförhandlingarna.

Gareth Berry, ränte- och valutastrateg vid Macquarie Bank i Singapore sade till Bloomberg News att beskeden är dåliga för pundet.

Efter en toppnotering på 1:3230 på fredagen handlades pundet till 1:3062 som lägst mot USA-dollarn på måndagen.

Europeiska statspappersräntor handlades nära oförändrat på måndagen, efter att ha stigit något efter svensk stängning på fredagen, spanska och portugisiska sjönk dock något i längre löptider. Dollarn handlades oregelbundet mot euron och japanska yen, men vid svensk stängning var nettoförändringarna måttliga jämfört med vid samma tid på fredagen.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga något efter svensk stängning på fredagen, och handlades därefter oregelbundet på måndagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,39 procent, 2 punkter högre än vid samma tid på fredagen.

Fedchefen i Philadelphia, Patrick Harker, talade i Tokyo på måndagsmorgonen, och han antydde då viss tvekan i sin prognos om att det kommer en ny räntehöjning i december.

I en intervju med Bloomberg TV uttryckte Patrick Harker också viss oro över de låga långräntorna och sade att han inte vill se en inverterad avkastningskurva (med högre räntor i kortare löptider än i längre löptider).

Måndagens bjöd inte på någon tung USA-statistik, fokus riktas mot onsdagen då det bland annat väntas KPI- och detaljhandelsdata för oktober.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit