OMX30 1 619 0,5%  OMXH25 3 894 0,1%  OMXC20 1 011 0,3%  Dow 24 386 0,2%  Nas 6 394 0,8%  EUR 10,0174 0,1%  USD 8,5083 0,1%  Olja 65,6 1,2%  Guld 1 245 0,3% 
Publicerad 2017-12-06 16:22 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: LÄGRE RÄNTOR, SLAGIG HANDEL I KRONAN

STOCKHOLM (Direkt) Kronan åkte berg-och-dalbana på onsdagen, efter en kraftig förstärkning som kom efter svensk stängning på tisdagen. Samtidigt sjönk europeiska räntor och euron handlades svagare mot dollarn.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 3 punkter ned till 0,29 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 2 punkter lägre på 0,67 procent.

Tisdagens kronförstärkning kom efter positiva inflationskommentarer från riksbankschefen Stefan Ingves. Han sade bland annat att "inflationsmålet har vi klarat men vi har bostadsmarknaden kvar, det är ingen enkel trade-off i detta".

Budskapet skiljde sig från kommentarerna i en intervju med Dagens Industri (DI), den 15 november, då han framhöll att när det gällde inflationen så var "slaget inte vunnet".

På onsdagen följde sedan först vice riksbankschef Henry Ohlsson upp och sade att han var skeptisk till förlängda obligationsköp.

Vad som ledde till en ny, tillfällig, rejäl förstärkning för kronan var att handlare initialt reagerade på tidiga flashar från en del av ett tal där vice riksbankschef Per Jansson diskuterade att det skulle krävas betydande räntehöjningar för att motverka finansiella obalanser i den svenska ekonomin.

I sitt tal sade Jansson att han reviderat sin tidigare uppfattning om hur mycket högre räntan måste hållas för att motverka en finansiell obalans. Han trodde tidigare att en centralbank hade goda möjligheter att motverka obalanser genom att hålla styrräntan enbart något högre än annars.

"För att varaktigt bromsa skulduppbyggnaden hade vi sannolikt behövt hålla räntan betydligt högre än vi gjorde och förutom att svensk ekonomi skulle ha utvecklats betydligt sämre skulle inflationen ha blivit lägre än vad den blev", sade han.

Mer från Riksbanken. I den intervjuundersökning som Riksbankens gjort bland medelstora och stora företag framgick att konjunkturen har stärkts ytterligare under sommaren och hösten och de flesta svenska företagen är mycket nöjda med det rådande läget.

Riksbanken skrev att industriföretagen upplever att verksamheten går på högvarv, med god efterfrågan från i stort sett alla geografiska marknader.

Rapporten visade också att företagens kostnader ökar eftersom stark efterfrågan och stigande råvarupriser fått underleverantörerna att höja sina priser på både varor och tjänster. Detta gäller dock inte handeln, där konkurrens från e-handeln gör det fortsatt svårt att höja priserna.

Från europeiskt håll släpptes tysk statistik över industriorderingången. Den ökade i oktober oväntat med 0,5 procent jämfört med månaden före, väntat -0,2 procent, och steg med 6,9 procent jämfört med samma månad i fjol. Det var i linje med förväntningarna.

Det tyska ekonomidepartementet sade i en kommentar att orderingången är "mycket rask" samtidigt som affärssentimentet nådde rekordhöga nivåer i november och att trenden för tillverkningsindustrin därför fortsätter att peka starkt uppåt.

USA-räntorna sjönk också på onsdagen, med tioårsräntan på 2,32 procent, 5 punkter ned från svensk stängning dagen före.

Handlare talade om ökad riskaversion efter beskedet att Donald Trump planerar att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem samt att fokus skiftat mot försöken att förhindra en delvis nedstängning av federal verksamhet på lördag om ingen överenskommelse om finansiering nåtts.

ADP-mätningen över sysselsättningen i den privata sektorn i USA i november prickade analytikernas förväntningar om en ökning med 190.000 personer.

"Det finns ett växande hot att arbetsmarknaden blir överhettad nästa år", sade han.

Capital Economics tyckte att sysselsättningstillväxten fortsatt är stark och noterade att tillverkningsindustrin adderade hela 40.000 nya jobb.

"Presidenten kommer förmodligen att vilja ta åt sig äran för uppgången i tillverkningssektorns sysselsättning i år, men den synkroniserade globala ekonomiska uppgången och den svagare dollarn är mycket större faktorer", skrev de i ett kundbrev.

Det definitiva utfallet över produktivitet och enhetsarbetskostnader kom in under förväntningarna för tredje kvartalet.

På tisdagen bidrog ett överraskande svagt utfall för ISM:s tjänste-index för november till att pressa ner räntorna.

På valutamarknaden tappade euron till 1:1791 mot dollarn, ned från 1:1840 vid svensk stängning på tisdagen, medan dollarn däremot tappade mot yenen till 112:25, från 112:66.

Kronan stärktes 8 öre till 9:92 mot euron och 3 öre till 8:41 mot dollarn, jämfört med samma tid dagen före. Som starkast handlades kronan kring 9:87 mot euron på tisdagskvällen.

Bank of Canada lämnade på onsdagen som väntat sin styrränta oförändrad på 1,00 procent.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit