OMX30 1 623 0,7%  OMXH25 4 195 0,2%  Bitcoin 6 377,39 -3,1%  Dow 25 669 0,4%  Nas 7 378 0,0%  EUR 10,4697 0,0%  USD 9,1571 0,0%  Olja 71,9 0,6%  Guld 1 189 0,2% 
Publicerad 2018-03-14 10:45 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: KRONAN ÅTERHÄMTAT SIG, KPI-UTFALL SOM VÄNTAT

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visar små förändringar på onsdagen, medan euron tappat något. Kronan har återhämtat sig mot euron medan räntorna sjönk något efter ett KPI-utfall i linje med förväntningarna.

KPI steg 0,7 procent i februari jämfört med januari och 1,6 procent i årstakt. Till månadsförändringen bidrog främst högre priser på kläder med 0,3 procentenheter, medan paketresor, transporttjänster och el drog upp 0,1 procentenheter vardera. Det motverkades av lägre kostnader för tv-, film- och musiktjänster och drivmedel som båda drog ned med 0,1 procentenheter.

KPIF-inflationen (KPI med fast ränta) låg kvar på 1,7 procent medan KPIF-inflationen exklusive energi låg kvar på 1,5 procent, båda i linje med förväntningarna i SME Direkts prognosenkät.

Det var samtidigt 0,2 procentenheter under Riksbankens prognosbana, samma "prognosfel" som vid januariutfallet.

Vid det penningpolitiska mötet i februari konstaterade Riksbanken att löneutvecklingen och tjänsteprisinflationen varit orosfaktorer.

Bild: KPIF ex energi i årstakt det senaste året, källa SCB.

image

Swedbank konstaterar att avvikelsen med 0,2 procentenheter ligger utanför Riksbankens komfortzon.

"Vi ändrar därmed vår syn om Riksbanken och tror att direktionen senarelägger den första höjningen till fjärde kvartalet", skriver Swedbank som nu ser en höjning med 10 punkter vid oktobermötet, följt av gradvisa steg därefter.

Swedbank har tidigare spått en första höjning vid julimötet.

Nordea såg visa överraskningar i detaljerna, med högre importerad inflation (kläder och skor) än väntat medan den inhemska inflationen, främst tjänster, kom in lägre. Sammansättningen var därför dåliga nyheter för Riksbanken.

De tror att kärninflationen kommer förbli 0,2-0,3 procentenheter under Riksbankens prognos kommande månader och mycket talar för att Riksbanken behöver revidera ned sin prognos för 2018 i april. Kronförsvagningen kommer inte vara tillräckligt för att sätta en räntehöjning på agendan i år.

Handelsbanken noterade att såväl kläder och skor som energi överraskade på uppsidan, medan tv-avgifter överraskade på nedsidan. På sikt tror de att inflationen kommer att trenda uppåt under 2018 och sluta gapet mot Riksbankens prognos, men att de första tecken på detta kommer att visa sig i mars.

Förutom KPI stod boprisutvecklingen i fokus för svensk del på onsdagen.

Enligt Valueguards HOX-index sjönk bostadspriserna i Sverige med 0,4 procent i februari jämfört med föregående månad. I januari steg de med 3,4 procent under månaden.

Valueguard har valt att inte publicera någon säsongsrensad utveckling för februari, då det skärpta amorteringskravet som infördes den 1 mars stör säsongsmönstret.

Priserna på bostadsrätter sjönk 0,8 procent i februari jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 0,2 procent. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 7,9 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 1,0 procent. I Stockholm har bostadsrättspriserna sjunkit 10 procent i årstakt, den kraftigaste nedgången sedan finanskrisen.

Nordeas Andreas Wallström såg en säsongskorrigerad nedgång på 0,9 procent under månaden vilket var under deras +1,7 procent. De vill ändå se utfallen för mars och april för att kunna säga något om det skett en stabilisering eller inte.

Handelsbanken skrev i en kommentar det var en bred nedgång i februari och att amorteringskravet kan han spelat in genom att skapa en rusning att både köpa och sälja inför kravet, vilket bidrog till en hög omsättning på marknaden i februari.

Handelsbanken spår fortsatta prisnedgångar i mars, med tanke på det fortsatt stora utbudet. Det finns också tecken på en svag inledning på mars, enligt veckodata från Booli.

"Framöver räknar vi med att bostadspriserna ska stabiliseras", skrev Helena Bornevall på Handelsbanken.

Kronan stärktes redan innan KPI-utfallet och har fortsatt stärkas något därefter till 10:14, efter att ha tappat till 10:18 tidigare. Jämfört med svensk stängning på tisdagen är nettorörelsen därmed marginell.

Svenska räntor handlas 1 punkt ned, medan tyska går sidledes. Euron har tappat till 1:2380 mot dollarn under förmiddagen.

ECB-chefen Mario Draghi upprepade budskapet från förra veckans rådsmöte att ECB behöver mer bevis för att inflationen stiger mot målet.

"Vi ser just nu att inflationen stiger mot målet på medellång sikt, och vi har större förtroende än tidigare att denna konvergens kommer att ske. Men vi behöver fortsatt se ytterligare bevis att inflationsdynamiken rör sig i rätt riktning", sade han.

Så penningpolitiken behöver vara "tålmodig, ihärdig och klok", sade han. Denna fras upprepades av direktionsledamoten Peter Praet, som också sade att ECB så småningom kommer att behöva vara mer specifik i den framåtblickande guidningen.

Dollarn tappade på tisdagen i spåren av att amerikanske utrikesministern Rex Tillerson oväntat fått sparken, samma mönster som när ekonomiska rådgivaren Gary Cohn lämnade sin tjänst förra veckan.

Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities sade till Reuters att det börjar bli vardagsmat att personer kommer och går i Vita huset och dollarns reaktion sannolikt kommer bli mer begränsad varje gång.

Vita huset uppgav på tisdagen att de vill införa tullar specifikt riktade mot Kina som framförallt omfattar import av kinesisk teknik och telekomutrustning. Beskedet överskuggade stark statistik över den kinesiska industriproduktionen som publicerades under natten mot onsdagen.

USA-räntorna har stigit något under förmiddagen, men är ändå ned från svensk stängning på tisdagen. Senare på onsdagen kommer statistik över detaljhandelsförsäljningen i februari.

       onsdag kl 10.40 (tisdag kl 16.15)
       ==================================
USD/SEK  8:2032  (8:2020)  Statsobl 2y -0,44 (-0,43)
EUR/SEK  10:1497 (10:1474)  Statsobl 10y 0,79  (0,80)
EUR/USD  1:2373  (1:2371)  Räntegap/ty   17   (17)
US obl 10  2,84   (2,86)  Ty obl 10   0,62  (0,63)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit