OMX30 1 623 0,7%  OMXH25 4 195 0,2%  Bitcoin 6 363,67 -3,4%  Dow 25 669 0,4%  Nas 7 378 0,0%  EUR 10,4697 0,0%  USD 9,1571 0,0%  Olja 71,9 0,6%  Guld 1 189 0,2% 
Publicerad 2018-03-12 16:25 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR SVAGT NED, EURON HÄMTADE SIG

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna inledde veckan svagt nedåt, efter uppgångar som följde på fredagens amerikanska jobbrapport. Euron försvagades under förmiddagen mot dollarn, men tig sedan tillbaka större delen av nedgången.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,64 procent, medan den svenska motsvarigheten stängde 2 punkter lägre till 0,79 procent.

Dansk inflation kom på morgonen in lägre än väntat. KPI steg 0,7 procent i februari jämfört i januari och med 0,6 procent från ett år tidigare. Enligt Reuters prognosenkät väntades KPI ha stigit 0,8 procent i årstakt.

Nordea noterade att det var femte månaden i rad som den danska inflationen sjönk och ekonomen Jan Störup Nielsen skrev i ett kundbrev att det var anmärkningsvärt att hyrorna bara steg med 1,2 procent med tanke på det starka momentumet på bostadsmarknaden. Det var den lägsta hyresökningen som registrerats sedan statistikserien inleddes 2001.

"Danmarks statistik har ännu inte publicerat någon ytterligare information som förklarar den mycket låga ökningen av hyrorna, vilket enligt oss ser väldigt konstig ut med tanke på kraftiga uppgången i fastighetspriserna på den danska bostadsmarknaden och givet de högre nettoprisindexet 2017", skrev han.

Månadsinflationen var annars högre i alla stora kategorier i februari. Till och med livsmedelspriserna steg svagt efter flera månader av nedgångar.

Förra veckan kom norsk inflation in högre än väntat och

det svenska KPI-utfallet för februari publiceras på onsdag.

Annan inhemsk statistik på måndagen visade att de svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i mars jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 4 i mars jämfört med -7 i februari. Bland regionerna låg Stockholm lägst även denna månad.

I måndagens makroflöde märktes också arbetslöshetsstatistik från Arbetsförmedlingen. Den öppna arbetslösheten sjönk till 3,9 procent av arbetskraften i februari. Antalet öppet arbetslösa var i slutet av februari 193.000, 4.000 färre än samma månad föregående år.

Antalet inskrivna vid landets arbetsförmedlingar var färre än samma månad förra året och det var även antalet personer med aktivitetsstöd, medan något fler hade arbete med olika former av stöd. Samtidigt hade det totala antalet lediga platser ökat med 5.000 till 123.000 i februari.

Amerikanska räntor pekade också svagt nedåt, med tioårsräntan 1 punkt ned till 2,89 procent. Ingen statistik av vikt väntades på måndagen, men New York Fed undersökning visade att hushållens inflationsförväntningar stigit något både på ett och tre års sikt.

USA:s president Donald Trump antydde i ett Twitter-inlägg på fredagskvällen att Australien kan undantas från de stål- och aluminiumtullar som USA kommer att införa.

I ett nytt Twitter-inlägg på lördagen skrev Trump om EU, som han beskrev som "underbara länder om behandlar USA mycket illa med handel och klagar på tarifferna på stål och aluminium".

"Om de slopar kommer vi likaledes slopa våra. Om inte beskattar vi bilar et cetera. RÄTTVIST!", skrev presidenten.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström sade till Nyhetsbyrån Direkt att EU är öppen för att diskutera ett avtal om fordonssektorn i allmänhet med USA. Men EU kommer inte låta sig utpressas av president Donald Trumps hot om importtullar på bilar från EU.

Den franske finansministern Bruno Lemaire sade på väg in till eurogruppsmötet att EU:s svar på USA:s ståltullar måste vara kraftfullt, enat och förenligt med EU:s kärnvärderingar.

Kinas handelsminister Zhong Shan sade på söndagen att ett handelskrig inte har några vinnare, utan att det bara skulle leda till katastrof för Kina, för USA och för den globala ekonomin.

På valutamarknaden tappade euron successivt mot dollarn på förmiddagen men tog senare tillbaka denna försvagning. Vid svensk stängning handlades euron kring 1:2322, svagt ned från 1:2331 vid samma tid i fredags.

Yenen har stärkts till 106:48 mot dollarn efter uppgifter om att Japans finansminister Taro Aso pressas att avgå på grund av att en skandal med påstådda förmåner för en skola med kopplingar till premiärminister Shinzo Abe fördjupats.

Oppositionspolitiker kräver nu att Taro Aso, som också är premiärministern ställföreträdare, måste ta sitt ansvar. Han har dock sagt att han inte kommer att avgå.

Premiärminister Abe sade till reportrar att han vill att finansminister Aso ska ansvara för utredningen om dokumenten relaterade till skandalen.

Japanska marknader oroas för att skandalen kan hindra premiärminister Shinzo Abes ekonomiska stimulansprogram.

Kronan har försvagats med 2 öre till 8:25 dollarn och och med 2 öre till 9:17 mot euron.

Brittiska pund stärktes efter uppgifter från en junior brexitminister om att Storbritannien och EU är "mycket nära" en uppgörelse om övergångsperioden.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit