OMX30 1 590 -1,2%  OMXH25 3 887 -0,3%  OMXC20 1 004 -1,3%  Dow 24 509 -0,3%  Nas 6 390 -0,1%  EUR 9,9406 0,0%  USD 8,4265 -0,2%  Olja 63,3 -0,2%  Guld 1 257 0,4% 
Publicerad 2017-10-11 16:25 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: EURON STÄRKTES, SPANSKA RÄNTOR SJÖNK

STOCKHOLM (Direkt) Spanien stod fortsatt i centrum på onsdagen efter att Kataloniens regionpresident, Carles Puigdemont, i ett tal på tisdagskvällen sagt att han visserligen ser ett mandat att utropa självständighet för regionen, men att verkställandet av frågan skjuts upp för att minska spänningarna.

Spanska räntor sjönk och spreaden mellan tyska och spanska tioåriga räntor minskade med omkring 3 punkter till 1,66 procentenheter.

Efter ett regeringssammanträde på onsdagen gjorde spanske premiärministern Mariano Rajoy ett kort uttalande och sade att regeringen ställde ett formellt krav till den katalanska regionregeringen om de hade utropat självständighet eller inte. Vilket är det första kravet som kommer före eventuella andra åtgärder som kan vidtas under artikel 155, vilket skulle tillåta centralregeringen att lösa upp den katalanska regionregeringen och ta direkt kontroll över regionen.

Euron stärktes under dagen till 1:1848, jämfört med 1:1802 vid svensk stängning på tisdagen.

Thu Lan Nguyen, valutastrateg på Commerzbank, sade till Reuters att euron har stöttats av förväntningar på att ECB ska annonsera att man trappar ned sitt tillgångsköpprogram vid nästa möte.

"Euron har stöttats framförallt av det kommande tapering-beslutet och en generell osäkerhet om amerikanska skatteplaner", sade han.

Donald Trump, som under helgen hamnade i ett "twitter-bråk" med republikanske senatorn Bob Corker, sade på tisdagen att det inte skulle påverka skattereformen.

På tisdagen bidrog han ändå till ytterligare osäkerhet när han till reportrar sade att skatteplanen skulle justeras under kommande veckor, utan att bjuda på några detaljer.

Dollarn handlades sidledes mot yenen på onsdagen runt 112:20 samtidigt som räntan på den amerikanska tioåringen var i princip oförändrad vid 2,33 procent.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans, upprepade i ett tal i Zürich på onsdagen att han befarar att den låga inflationen i USA inte enbart beror på temporära faktorer.

Charles Evans hänvisade till undersökningar om inflationsförväntningarna och sade att de gör honom "nervös" över vissa förklaringar om att den låga prisökningstakten som fokuserar på temporära faktorer.

Han har tidigare uttryckt oro för att de låga inflationsförväntningarna biter sig fast bland allmänheten, och att det kan göra det svårare för Fed att föra tillbaka inflationen mot målet.

Charles Evans sade dock samtidigt att den amerikanska ekonomin är stark, och han noterade också förbättringar i såväl den globala som den europeiska tillväxten.

Han tillade att mot denna bakgrund så finns det "utrymme för en mycket ärlig diskussion senare i år om huruvida det är, eller inte är, rätt tid att höja räntan".

Charles Evans påpekade vidare att Fed i september annonserade att en inledande justering av balansräkningen ska inledas, och att det kommer att kräva "ett mycket blygsamt mått av ytterligare restriktivitet under en tid".

Svenska räntor handlades omkring 2 punkter upp med tioåringen vid 0,94 procent och kronan stärktes 2 öre mot dollarn till 8:05, men tappade 2 öre mot euron till 9:54.

De svenska inflationsförväntningarna ligger på eller över 2 procent i alla löptider för första gången sedan september 2011, enligt TNS Sifo Prosperas månatliga undersökning av förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden.

I undersökningen som publicerades på onsdagen låg inflationsförväntningarna på ett års sikt på 2,0 procent och vid 2,1 procent på två och fem års sikt.

Vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick sade i ett anförande på onsdagen att det går bra i Sverige och att inflationen har kommit upp, men Riksbanken vill se ett bredare pristryck och vill stå på stabil mark innan räntan kan börja höjas.

Hon sade också att inflationen rör sig i rätt riktning, men att löneökningarna är fortsatt dämpade. En stramare arbetsmarknad bör dock bidra till att få upp löneökningarna framöver.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit