OMX30 1 447 -0,5%  OMXH25 3 694 -0,9%  Bitcoin 3 597,93 -0,6%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3261 0,3%  USD 9,0461 0,1%  Olja 60,6 -1,3%  Guld 1 247 -0,1% 
Publicerad 2018-05-15 16:22 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: DOLLARN OCH USA-RÄNTORNA FORTSATTE UPPÅT

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska statspappersräntor fortsatte något uppåt på tisdagens, dollarn handlades samtidigt fortsatt högre med stöd av att den amerikanska tioårsräntan åter handlades över 3 procent.

Europadata på tisdagen visade att såväl tysk som nederländsk BNP kom in något under förväntningarna första kvartalet. I Tyskland steg BNP 0,3 procent jämfört med fjärde kvartalet, under väntade 0,4 procent och den svagaste ökningen sedan tredje kvartalet 2016. I Nederländerna steg BNP 0,5 procent, under väntade 0,6 procent.

Det publiceras inga detaljer i den preliminära statistiken, men det tyska statistikkontoret noterade att den offentliga konsumtionen minskade något för första gången på nästan fem år. Utvecklingen inom handeln var mindre dynamisk, men investeringarna, främst inom bygg, steg dock markant jämfört med föregående kvartal.

BNP i hela euroområdet steg dock preliminärt 0,4 procent, under första kvartalet, vilket var i linje med det första estimatet om utvecklingen.

Första kvartalet innebar dock en tydlig tillväxtdämpning för euroområdet, ner från 0,7 procent under fjärde kvartalet och den svagaste ökningen sedan tredje kvartalet 2016 (0,4 procent även då).

Capital Economics skriver dock i ett kundbrev att de tror att dämpningen till stor del beror på engångseffekter, som strejker och influensaproblem, och de är hoppfulla om att utvecklingen blir bättre resten av året.

I Norge steg fastlands-BNP 0,6 procent under första kvartalet, över väntade +0,5 procent, och utfallet för fjärde kvartalet reviderades samtidigt upp till +0,7 procent (+0,6).

SEB:s Oslo-ekonom Erika Blomgren noterade i ett kundbrev att utfallet var bättre än väntat men tillväxtens komposition var en besvikelse, med en nedgång för den slutliga inhemska efterfrågan. Indikatorer pekar dock mot att tillväxtmomentum tar fart under våren.

I Storbritannien var arbetslösheten oförändrad på 4,2 procent under tremånadersperioden till och med mars, vilket var i linje med prognos. Löneökningstakten steg samtidigt till 2,9 procent, från 2,8 procent. Även det var i linje med prognos, men också den snabbaste ökningstakten sedan i augusti 2015, och givet att KPI-inflationen samtidigt var i genomsnitt 2,7 procent under första kvartalet kunde brittiska arbetare glädja sig åt den första reallöneökningen på mer än ett år.

Tyska ZEW-indexet, som mäter investerarsentimentet, var oförändrat på -8,2 i maj jämfört med april, vilket var i linje med prognos. Indexet över nuläget sjönk dock samtidigt mindre än väntat, till 87,4 från 87,9 i april.

ZEW noterade att USA:s beslut att säga upp Iran-avtalet, rädslan för en ytterligare eskalering av handelskonflikterna med USA och stigande oljepriser hade en negativ inverkan på förväntningarna.

IMF skrev i en rapport på tisdagen att Europas tillväxt fortsatt är solid, men fonden ser nedåtrisker framöver och framhåller att det finns goda skäl att stärka skyddsvallarna och öka tillväxtpotentialen.

Enligt IMF förblir samtidigt inflationen och löneutvecklingen dämpad i de flesta utvecklade ekonomierna och väntas tillta endast gradvis givet fortsatt lediga resurser på arbetsmarknaden.

Tidigare på tisdagen visade data från Kina att industriproduktionen steg 7,0 procent på årsbasis i april, upp från +6,0 procent i mars och bättre än väntade +6,3 procent. Ökningstakten för detaljhandeln dämpades dock till 9,4 procent i april, från 10,1 procent i mars, vilket var under väntade 10,0 procent.

Svenska statsobligationsräntor steg svagt i längre löptider på tisdagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 0,77 procent, samtidigt som den tyska tioårsräntan steg 3 punkter, till 0,64 procent.

Euron stärktes 5 öre mot kronan, till 10:35, medan dollarn stärktes 14 öre, till 8:73. TCW-index steg till 139,08 (138,17).

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga på tisdagen, efter uppgångar även på måndagen, och med tioårsräntan åter väl över 3 procent fortsatte dollarn att stärkas och såväl dollarn som USA-räntorna har nu mer än återhämtat nedgångarna efter det något svaga KPI-utfallet för april i torsdags.

Robert Kaplan, Fedchef i Dallas, kan ha bidragit till rörelserna på tisdagen med kommentarer om att Fed nu "i grund och botten" uppfyller båda målen i de dubbla mandatet, prisstabilitet och maximalt uthållig sysselsättning, och det rätta för Fed i en sådan miljö är att "gå mot en neutral" ränta, och på sikt besluta om den nivån behöver överstigas

Tioårsräntan noterades som till 3,0668 procent som högst på torsdagen, vilket var en ny högstanotering sedan 2011. Tvåårsräntan noterade samtidigt 2,5724 som högst, ny topp sedan sommaren 2008.

Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 3,06, 6 punkter högre än vid samma tid på måndagen. Tvåårsräntan hade samtidigt stigit 1 punkt, till 2,56 procent.

Den amerikanska detaljhandelsförsäljningen ökade totalt 0,3 procent i april och ökade 0,3 procent även exklusive bilar. Analytiker hade väntat +0,3 respektive +0,5 procent. Samtidigt reviderades dock mars-utfallen upp med 0,2 procentenheter så sammantaget var utvecklingen ändå marginellt bättre än väntat

Empire Manufacturing index noterades till 20,1 i maj, upp från 15,8 i april (väntat 15,0). Här noterades bättre delindex för såväl nya order som sysselsättning samtidigt som prisindex steg tydligt.

NAHB:s index över sentimentet bland amerikanska husbyggare steg vidare till 70 i maj, från 68 i april. Analytiker hade väntat ett index på 69 i maj.

Den turkiska liran försvagades ytterligare efter att president Recep Tayyip Erdogan i en intervju med Bloomberg News flaggat för att han kommer ta ett fastare grepp om ekonomin och penningpolitiken om han vinner valet i juni.

Dollarn handlades till nya rekordnivån 4:4621 som högst mot den turkiska valutan, upp från cirka 4:32 vid svensk stängning på måndagen. Turkiska statspappersräntor steg samtidigt med 86 punkter i längre löptider, femårsräntan noterade 16,23 procent som högst.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Index i denna artikel

RTS 1 141,26
-1,44%
pagehit