OMX30 1 551 0,6%  OMXH25 4 191 -0,8%  Bitcoin 6 379,01 1,9%  Dow 25 019 0,4%  Nas 7 376 0,1%  EUR 10,3723 -0,2%  USD 8,8739 -0,1%  Olja 74,9 0,5%  Guld 1 238 -0,7% 
Publicerad 2018-02-14 11:40 av Direkt

JANSSON: REVIDERAT SPRÅKBRUK SPEGLAR OSÄKERHET OM INFLATION

STOCKHOLM (Direkt) Det reviderade språkbruket om den första höjningen återspeglar den ökade osäkerheten om inflationsutvecklingen.

Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid en pressträff på onsdagen, med anledning av räntebeskedet.

Han sade att han egentligen tycker att det reviderade språkbruket är en bättre beskrivning av den räntebana de hade i december, men när man är långt ifrån ett skeende kanske man inte formulerar sig lika precist som när man kommer närmare.

"Räntebanan är densamma men på marginalen tror jag att ordvalet har influerats av att de vi ser nedåtrisker och att vi dragit ned inflationsprognosen", sade han.

Vad gäller Henry Ohlssons reservation för en höjning sade han att det inte är så förvånande med olika uppfattningar när man närmar sig en höjning. Det handlar om en diskussion om "när" man ska höja och inte "om".

Riksbanken tyckte att det fanns skäl att fånga den lägre inflationsutvecklingen och den ökade osäkerheten genom ett förändrat språkbruk.

Det är inte bara utrikes resor som studsat i tjänstepriserna utan det är en bred nedgång, vilket inte känns bra givet läget för inflationen totalt sett.

Utvecklas inflationen som väntat är väl utgångspunkten att man håller fast vid den räntebana man har, men man kan möjligen formulera det som att räntebanan är mer osäker än den var i december.

Det finns samtidigt olika sätt göra penningpolitiken mer expansiv vid behov. Det mest naturliga vore att fundera på tidpunkten för när man ska höja räntan.

Frågan är hur mycket utfall man kräver innan man känner sig trygg om en höjning. Riksbanken ser svaghetstecken i inflationen och där är de tydliga med hur de tänker. Sedan kommer protokollet ge mer information om hur mycket man förlitar sig på en prognos eller hur mycket mer utfall man vill se.

De har gjort en betydande nedrevidering av inflationen, med 3-4 tiondelar, vilket Riksbanken också uppmärksammar. Men det är fel språkbruk att säga att de har en ökad tolerans för lägre inflation. Inflationsmålet är lika viktigt som tidigare.

Han konstaterade att den grundläggande bilden av någon form av asymmetri, där oron för alltför låg inflation är större än alltför hög, består.

Om de ska bekämpa en inflation som blivit för låg har de mindre muskler än om de ska bekämpa en inflation som blivit för hög.

Han ser inte de grundläggande förhållandena på plats för att måla upp ett scenario om att inflationen skulle bli för hög.

Vad gäller de kommande räntehöjningarnas storlek sade han att allt är möjligt och att det är en diskussion de måste ha, man kan tänka sig såväl 10 som 25 punkter. Men den diskussionen kommer att ske lite närmare den tidpunkt då det är aktuellt att höja.

Jesper Hansson, chef för Riksbankens avdelning för penningpolitik, sade att lägre löneutfall och mindre löneökningar utöver avtal ligger bakom den nedreviderade löneprognosen.

Ett ökat resursutnyttjande på arbetsmarknaden har hittills inte bitit på löneutvecklingen som de trott. Men internationellt finns tecken på högre löneökningar, till exempel från USA, även om det ännu inte visat sig i Sverige. På marginalen har utfallen överraskat på uppsidan.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit