OMX30 1 622 0,2%  OMXH25 4 296 0,1%  Bitcoin 8 498,70 -0,2%  Dow 24 715 0,0%  Nas 6 866 -0,5%  EUR 10,2976 -0,1%  USD 8,7654 0,1%  Olja 79,1 0,5%  Guld 1 289 -3,1% 
Publicerad 2017-12-06 12:36 av Direkt

JANSSON (RB): VIKTIGT MED INFL MÅL, SOM DET FINNS RESPEKT FÖR

STOCKHOLM (Direkt) Det är viktigt att det finns ett inflationsmål som det finns förtroende för, och att det målet ligger på ett tillräckligt respektavstånd från noll.

Det vore inte lämpligt för centralbanker att i stället fokusera på att motverka uppbyggnaden av finansiella obalanser och låta inflationen bli vad den blir.

Det sade vice riksbankschefen Per Jansson på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Han sade att han saknar en diskussion om de problem som kan uppstå om centralbankerna överger sina inflationsmål hos många av de debattörer som förespråkar en ny typ av penningpolitik, även i den svenska debatten.

Per Jansson sade att om centralbankerna skulle överge sina inflationsmål i nuvarande läge så skulle inflationen med stor säkerhet falla, och det skulle finnas en stor risk för att inflationen och inflationsförväntningarna skulle permanentas på en mycket låg nivå.

"Detta skulle göra det svårare för penningpolitiken att motverka lågkonjunkturer i framtiden. Om inflationen i genomsnitt är låg kommer även nominella räntan i genomsnitt att bli låg. Och ju lägre räntan i är ett normalläge, desto mindre utrymme finns det att sänka den innan den når sin nedre gräns", sade han.

Per Jansson tillade att ett mer generellt problem, om man slopar inflationsmålet, är att ett inflationsmål fungerar som ett riktmärke för pris- och lönebildningen, det utgör ett så kallat nominellt ankare i ekonomin. Utan detta ankare blir svårare för ekonomins aktörer att planera långsiktigt.

"Frånvaron av ett nominellt ankare kan också göra så att inte bara inflationen varierar mer, utan även produktionen och sysselsättningen", sade han.

Enligt Per Jansson kan ett skäl till att debattörer inte tar upp problemen med att överge inflationsmålet vara att de menar att inflationsprocessen har förändrats så mycket att centralbankerna inte längre kan nå sina inflationsmål. Det antagandet skulle, om det faktiskt skulle stämma, vända upp och ner på mycket av det som anses vedertaget inom den nationalekonomiska vetenskapen.

"Nationalekonomiska paradigm ändras visserligen då och då. Men man kan i varje fall konstatera att de som i dag menar att det inte längre är möjligt att välja inflationsmål har en betydande bevisbörda", sade Per Jansson.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit