OMX30 1 579 -0,3%  OMXH25 4 209 -1,6%  Bitcoin 7 402,36 0,9%  Dow 25 058 0,0%  Nas 7 350 0,0%  EUR 10,3775 -0,1%  USD 8,8547 0,0%  Olja 73,0 0,5%  Guld 1 232 0,8% 
Publicerad 2018-02-14 12:33 av Direkt

JANSSON (RB): VAL MELLAN OFÖRÄNDRAD ELLER MER EXPANSIV POLICY

STOCKHOLM (Direkt) Riksbankens direktion såg argument för att göra penningpolitiken mer expansiv vid tisdagens möte, men beslutet blev att lämna policyn oförändrad.

Det sade vice riksbankschefen Per Jansson vid en pressträff på onsdagen.

Om policyn skulle behöva bli mer expansiv ser Per Jansson olika alternativ, även om en senareläggning av räntehöjningarna framstår som mest troligt.

"Vi har ju en längre tid betonat att vi har en verktygslåda, alla delar i den verktygslådan är ju också aktiva… mest naturligt vore i det här läget att fundera på tidpunkten när man börjar höja räntan", sade han.

I den penningpolitiska rapporten noterar Riksbanken att lägre inflation och svagare löneökningar än väntat skulle kunna vara argument för att senarelägga räntehöjningarna, något som skulle kunna antyda beredskap att sänka räntebanan i april.

Per Jansson sade dock att om inflationen utvecklas som väntat så är utgångspunkten att man håller fast vid den plan som ligger, men "sker överraskningar i inflationen eller annan information, då kanske det finns anledning att fundera på planen".

"Men man kanske inte ska läsa det som att det ligger inbakat att man ska ändra den penningpolitiska planen om det går som väntat", sade han.

"Men det här är en svår situation, vi har ett osäkert läge och vi betonar att det gäller att gå försiktigt fram", fortsatte Per Jansson.

På en fråga om räntebanan därmed nu är mer osäker än den var i december svarade vice riksbankschefen:

"Möjligen kan man formulera sig på det sättet, vi har ju både fått in en svagare utveckling av inflation i utfall och vi förväntar oss det ska bestå även en tid framöver, och vi ser osäkerhetsfaktorer vi inte riktigt såg i december… den osäkerheten smittar ju av sig på alla möjliga variabler inklusive räntan", sade han

På en tidigare fråga om hur oroliga Riksbanken nu är för att inflationen ska bli för låg svarade Per Jansson:

"Vi är ganska oroliga, det är ju helt klart… Vår bild är att det här är ett läge när vi behöver gå försiktigt fram och vi har ju ett antal möten där vartefter vi måste se om inflationen utvecklas som vi tror", sade han.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit