OMX30 1 619 0,5%  OMXH25 3 894 0,1%  OMXC20 1 011 0,3%  Dow 24 386 0,2%  Nas 6 394 0,8%  EUR 10,0187 0,1%  USD 8,5091 0,1%  Olja 65,5 1,2%  Guld 1 245 0,3% 
Publicerad 2017-12-06 12:25 av Direkt

JANSSON (RB): SKEPTISK TILL POLICY SOM "LUTAR SIG MOT VINDEN"

STOCKHOLM (Direkt) En penningpolitik som "lutar sig mot vinden" har sina begränsningar. Exempelvis tycks det, i varje fall under vissa omständigheter, krävas att räntan hålls ganska mycket högre för att kunna dämpa en skuldökning effektivt.

Det sade vice riksbankschefen Per Jansson på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

En sådan politik kan dock dämpa ekonomin som helhet ganska kraftigt och riskerar att leda till att inflationen skjuter betydligt under målet under lång tid.

Det är den här typen av effekter man har i åtanke i den internationella debatten när man hävdar att styrräntan är ett alltför trubbigt verktyg att motverka finansiella obalanser med.

De svenska erfarenheterna pekar också på att man inte kan räkna med att styrräntan alltid kommer att stå till buds som ett verktyg för detta ändamål. Även i det fall man lutar sig ganska måttligt mot vinden kan en sådan politik hamna i konflikt med uppdraget att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet.

Han konstaterar att det ganska modesta lutande mot vinden som Riksbanken praktiserade inte var tillräckligt för att bromsa uppbyggnaden i skulder och bostadspriser.

Samtidigt var han själv inte beredd att hålla räntan ännu högre än de gjorde för att försöka åstadkomma detta. Detsamma gällde uppenbarligen också direktionen i stort.

"Om vi hade hållit reporäntan betydligt högre hade skuldökningen kanske stannat upp mer varaktigt, men vi hade samtidigt med stor sannolikhet också fått en väsentligt sämre utveckling i ekonomin", sade han.

Dessutom, och kanske än viktigare, skulle inflationen ha utvecklats ännu svagare än den faktiskt gjorde och det skulle därmed ha varit ännu svårare att få upp den och behålla förtroendet för inflationsmålet.

När Riksbanken upplevde att detta förtroende var på väg att urholkas under 2014 och början av 2015 bedömde de att det inte fanns någon annan möjlighet än att öka takten i räntesänkningarna för att tydliggöra att fokus helt och hållet låg på inflationen.

Det finns även en mer generell problematik med en policy som fokuserar på finansiell stabilitet. Finansiella cykler är ofta resultatet av att de regler som styr det finansiella systemet inte är tillräckligt väl utformade eller att kanske till och med att hela "affärsmodellen" för den finansiella sektorn har grundläggande brister.

Att viktiga marknader inte fungerar tillräckligt väl kan också ha stor betydelse. Ett exempel är jämförelsen av hur styrräntorna och bostadsmarknaderna utvecklats i Sverige och Tyskland. Trots en likartad penningpolitik har utvecklingen av bostadspriserna i Tyskland varit en helt annan än i Sverige.

"En väl fungerande finansiell sektor och välfungerande marknader skulle givetvis inte generera helt stabila banor för exempelvis krediter. Men de stora och farliga svängningarna skulle med stor säkerhet dämpas rejält", sade han.

Det förefaller därför rimligt att kräva att det finansiella systemet är tillräckligt stabilt och robust för att kunna hantera både att den neutrala räntan periodvis är mycket låg - såsom är fallet idag - och att penningpolitik bedrivs på ett sätt som uppfyller normala penningpolitiska mål - som ett inflationsmål - utan att det bryter samman, sade han.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit