OMX30 1 482 -1,1%  OMXH25 3 899 -1,0%  Bitcoin 4 684,60 -3,4%  Dow 25 017 -1,6%  Nas 6 643 -3,3%  EUR 10,3204 0,1%  USD 9,0095 0,1%  Olja 66,4 -1,0%  Guld 1 224 -0,8% 
Publicerad 2018-11-08 20:49 av Direkt

FED: ODRAMATISKT BESKED ÖPPNAR FÖR DECEMBERHÖJNING - ANALYSER

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve penningpolitiska kommitté (FOMC) överraskade ingen när den lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen, och samtidigt presenterade ett uttalande med minimala förändringar jämfört med motsvarande uttalande i september.

Därmed är marken i stort sett färdigkrattad för en ny räntehöjning i december, och intresset kan i stället inriktas mot vilken takt i räntehöjningarna man bör räkna med under 2019.

Det noteras i en rad analytikerkommentarer efter besked om att Fed som väntat lämnat styrränteintervallet oförändrat, på 2,00-2,25 procent.

"Det var inget i policyuttalandet som antyder att ledamöterna vacklar från deras planer att höja räntan igen i december", skriver Michael Pearce, senior USA-ekonom vid Capital Economics i ett kundbrev.

Han påminner samtidigt om att torsdagens FOMC-möte var det sista utan en efterföljande presskonferens. Fedchefen Jerome Powell kommer att hålla presskonferenser efter varje möte från och med nästa år.

Michael Pearce noterar också att Fed inte refererade till de sjunkande börskurserna i oktober, men tillägger att det kanske inte är så underligt givet att det mesta av oktobernedgången har återhämtats i början av november.

Commerzbank-ekonomen Bernd Weidensteiner konstaterar för sin del att förändringarna i torsdagens Feduttalande, jämfört med uttalandet i september endast var "kosmetiska".

"Fed höjde räntan i september, och mellanårsvalet har dominerat rubrikerna på senaste tiden. Den kombinationen gjorde dagens möte till en ganska tillbakalutad affär", skriver han.

SEB:s USA-ekonom Andreas Johnsson konstaterar att den ekonomiska aktiviteten på senare tid inte har gett Fed mycket skäl att ändra sina utsikter givet att data har kommit in i stort sett i linje med förväntningarna. Mellanårsvalet resulterade som väntat i en delad kongress, vilket inte heller bör påverka Feds utsikter.

Han noterar också att även uttalandet inte berörde handelspolitik, en möjlig justering av räntan på överskottsreserver (IOER) eller börsfallet i oktober så lär ledamöterna har diskuterat dessa frågor inför torsdagens räntebeslut. Besked om detta kommer dock inte förrän i protokollet från dagens möte, som ska publiceras den 29 november.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit