OMX30 1 610 -0,6%  OMXH25 3 900 -0,6%  OMXC20 1 017 0,2%  Dow 24 574 -0,1%  Nas 6 403 0,1%  EUR 9,9364 -0,1%  USD 8,4208 0,1%  Olja 63,0 0,4%  Guld 1 255 -0,1% 
Publicerad 2017-10-11 14:53 av Direkt

FED: INFLATIONSFÖRVÄNTNINGAR ORSAKAR NERVOSITET - EVANS (NY)

(Tillägg: från stycke sju)

STOCKHOLM (Direkt) Fedchefen i Chicago, Charles Evans, upprepade i ett tal i Zürich på onsdagen att han befarar att den låga inflationen i USA inte enbart beror på temporära faktorer, rapporterar Bloomberg News.

Charles Evans hänvisade till undersökningar om inflationsförväntningarna och sade att de gör honom "nervös" över vissa förklaringar om att den låga prisökningstakten som fokuserar på temporära faktorer.

Han har tidigare uttryckt oro för att de låga inflationsförväntningarna biter sig fast bland allmänheten, och att det kan göra det svårare för Fed att föra tillbaka inflationen mot målet.

Charles Evans sade dock samtidigt att den amerikanska ekonomin är stark, och han noterade också förbättringar i såväl den globala som den europeiska tillväxten.

Han tillade att mot denna bakgrund så finns det "utrymme för en mycket ärlig diskussion senare i år om huruvida det är, eller inte är, rätt tid att höja räntan".

Charles Evans påpekade vidare att Fed i september annonserade att en inledande justering av balansräkningen ska inledas, och att det kommer att kräva "ett mycket blygsamt mått av ytterligare restriktivitet under en tid".

I en frågestund efter anförandet upprepade Charles Evans att han är "lite nervös" över inflationsförväntningarna, om de inte börjar röra sig uppåt på ett sätt som överensstämmer med Feds mål kanske kommande räntehöjningar inte kommer att vara "konstruktiva".

"Det skulle tjäna oss väl att försöka föra upp inflationen, även om det betyder att inflationen går till 2,25 eller till och med 2,5 procent - jag tror att det är det som menas med ett symmetriskt inflationsmål", sade han.

"Jag ser verkligen inget problem med att vänta längre (bara för att bli mer säkra) på inflationssituationen", fortsatte Charles Evans.

Han noterade dock samtidigt att den amerikanska ekonomin hittills har hanterat Feds räntehöjningar bra.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

pagehit