OMX30 1 532 -0,8%  OMXH25 3 976 -0,3%  Bitcoin 6 488,96 0,1%  Dow 25 444 0,3%  Nas 7 107 -0,1%  EUR 10,3629 0,0%  USD 8,9893 0,0%  Olja 80,0 0,8%  Guld 1 227 -0,3% 
MAKROKRÖNIKA Publicerad 2016-04-30 18:22 av vafinans.se

"Det svänger i centralbanksvärlden - men nu måste Riksbanken sluta snegla på de andra"


Bildkälla: VA Finans
Så sent som i december höjde den amerikanska centralbanken, Fed, räntan för första gången på nästan nio år efter sju år av nollräntepolitik (ZIRP). Då aviserades att räntehöjningarna skulle fortsätta under 2016 med en höjning i kvartalet. Men sedan dess har centralbanken valt att trycka lite mer försiktigt på bromsen.

Även Riksbanken har svängt om i sin penningpolitiska retorik men åt andra hållet. Så sent som i februari sänkte man räntan ytterligare från ett redan mycket lågt utgångsläge. På mötet i april var tonläget ett annat. Visserligen gasar banken på ordentligt men indikerar mer tydligt att man kommer att trycka mindre på gasen framöver. 

FED sneglar mer på omvärlden

Den amerikanska centralbanken har både ett arbetsmarknadsmål och ett inflationsmål. Centralbanken har länge fokuserat på den starka arbetsmarknaden och det är också den som har gett stöd till att banken har inlett räntehöjningscykeln. Inflationen har varit mer modest. Centralbanken har dock under det senaste året ökat sitt fokus på dollarns effekter på dels den egna ekonomin men framför allt på omvärlden. Det är tydligt att dollarstyrkan och Feds räntehöjning inklusive aviserade räntehöjningar fick negativa konsekvenser på finansmarknaderna under inledningen av året. Många tillväxtmarknader fick problem med utflöden av kapital. Länder med skulder i dollar drabbades extra hårt. Sårbarheten i det globalt sammanlänkade reala och finansiella systemet har ökat. Och i en mycket skuldsatt värld får även små förändringar i räntor negativa konsekvenser.

I en globaliserad värld måste Fed snegla mer på omvärlden och på vad andra centralbanker gör. När ECB, Bank of Japan med flera fortsätter att föra en än mer expansiv penningpolitik är det svårt för Fed att gå alltför mycket i motsatt riktning utan att det skapar finansiell stress och negativ påverkan på den reala ekonomin via en starkare dollar. USA är en stor sluten ekonomi men med dollarn som världens reservvaluta får penningpolitiken stor påverkan utanför landets gränser. Och USA är inte immunt mot den globala efterfrågan eller det globala finansiella systemet. Den amerikanska statsskulden ägs till exempel till stor del av utlänningar. Bedömare och beslutsfattare måste med andra ord fokusera mer på omvärlden.

LÄS ÄVEN: "Överdriven oro präglar finansmarknaden"

Finansiell stress parat med en svagare tillväxt i USA har också banat väg för en mer försiktig inställning till ytterligare höjningar från Fed. På sitt möte i mars reviderade banken ner sin ränteprognos från fyra till två höjningar under 2016. Sedan dess har finansmarknadsoron avtagit och tillväxtindikatorerna förbättrats, men banken valde att som väntat lämna räntan oförändrad även på sitt möte den 27 april. Däremot var signalen från mötet att dörren hålls öppen för räntehöjningar senare i år, men dörren står sannolikt mer på glänt än är vidöppen.

Riksbanken sneglar mindre på omvärlden

Riksbanken fortsätter att gasa. Reporäntan är negativ och obligationsköpen har utökats. Totalt ska stats- och realobligationer av ett värde på 245 miljarder ha köpts under 2016, varav 45 miljarder under det andra halvåret. Trots att penningpolitiken har gjorts än mer expansiv har dock budskapet från Riskbanken svängt mellan mötet i februari och i april. Det har inte skett så mycket nytt mer än att flera ledamöter har funderat kring nyttan med ytterligare penningpolitisk stimulans i en ekonomi som växer mer än dubbelt så mycket som i EMU. Redan i februari reserverade sig två ledamöter emot beslutet om sänkt ränta och efter det har framför allt Cecilia Skingsley ändrat syn. Hon reserverade sig till och med mot det senaste beslutet att köpa ytterligare obligationer.

KRÖNIKA: "Riksbanken borde vara mer flexibel"

Budskapet från Riksbanken är att obligationsköpen trappas ner och att räntebotten sannolikt är nådd. Däremot kvarstår reporänteprognosen, men sannolikt får vi under årets återstående penningpolitiska möten se en successiv försiktig upprevidering av reporänteprognosen. Att lämna minusräntan bakom sig tidigare än vad man hittills har aviserat borde vara rimligt då flera ledamöter uttryckt skepsis kring nyttan med negativa räntor.

Kronan har också fått mindre betydelse för att nå inflationsmålet än tidigare. Riksbanken verkar mer öppen för att tolerera en starkare krona även om risken är att inflationen på kort sikt kan dämpas. Å andra sidan talar ökade energipriser och en oförändrad räntepolitik för att inflationen fortsätter att ticka uppåt. Inflationen har också stigit det senaste kvartalet, framför allt om vi ser till tjänstepriser. Det är med andra ord dags för Riksbanken att snegla lite mindre på vad andra centralbanker gör, i synnerhet ECB. Sverige bör ha en högre ränta och/eller en starkare krona än EMU med tanke på tillväxtskillnaderna. Men det betyder inte att allt fokus på omvärlden och andra centralbanker släpps. Sverige, till skillnad mot USA, är en liten öppen ekonomi som i väsentlig grad är beroende av vår omvärld. Det ligger i sakens natur att svenska bedömare och beslutsfattare, inklusive Riksbanken, har omvärlden i fokus. 

Skrivet av: Marie Giertz, Chefekonom på Svensk Exportkredit

OM SKRIBENTEN:

Marie Giertz, chefsekonom på Svensk Exportkredit, delar här med sig av sin syn på viktiga makroekonomiska spörsmål. Det kan röra sig om långsiktiga frågeställningar, konjunkturfrågor eller snabba kommentarer på ett aktuellt ämne.

FLER MAKROKRÖNIKOR:

1. "Riksbanken borde vara mer flexibel"

2. "Överdriven oro präglar finansmarknaden"

3. "Sju år har gått sedan Lehman-kraschen - vänder konjunkturen nu?"

TIPS: Ladda hem VA Finans populära app utan kostnad från  App Store eller Google Play idag.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Råvaror i denna artikel

1 226,88
-3,30
-0,27
14,64
0,06
0,40
80,02
0,67
0,84
69,37
0,72
1,05
pagehit