OMX30 1 472 -0,5%  OMXH25 3 810 0,1%  Bitcoin 3 253,58 -2,2%  Dow 24 105 -2,0%  Nas 6 618 -2,2%  EUR 10,2508 -0,4%  USD 9,0683 0,1%  Olja 60,1 -2,5%  Guld 1 238 -0,3% 
Att köpa Bitcoin

Att köpa Bitcoin - så gör du

 

Redan sedan 2012 har Bitcoin-kursen visat en imponerande utveckling, trots diverse bakslag som följd av hackerattacker mm. Den som köpte Bitcoins för några hundra dollar för några år sedan är miljonär idag. Men hur får man egentligen tag i Bitcoins och var kan man köpa Bitcoins?

Bitcoins har utvecklats starkt de senaste åren. Efter en uppgång med mer än 126 procent under 2016, har Bitcoin-kursen 2017 nått nya all-time-high nivåer på över 8.000 dollar och några analytiker förutspå en uppgång till 500.000 dollar för Bitcoin-kursen. Andra kallar Bitcoins emellertid för "het luft" och tror snarare att de egentligen är värdelösa. Men i slutändan är det utbud och efterfrågan som styr priset av Bitcoin. Och efterfrågan på anonyma pengar så som Bitcoin ökar kontinuerligt. Orsaker till det var till exempel kapitalflödeskontrollerna i Kina, som går att undvika med hjälp av kryptovalutan, men även handeln med olagliga varor på Darknet, och helt enkelt investeringen i Bitcoin som spekulation.

 

Inte minst tack vare den goda utvecklingen ökar intresset för kryptovalutan bland många investerare. Det finns flera sätt att köpa Bitcoins. Vi tar en titt på för- och nackdelarna av de olika möjligheterna:

Den enkla vägen: Bitcoin som CFD

Köpare som framför allt vill delta i Bitcoins värdeutveckling, och inte värdesätter aspekten av anonymiteten, kan relativt enkelt köpa Bitcoins hos en CFD Broker. En Bitcoin CFD kan betraktas som ett värdepapper. Man deltar direkt i utvecklingen av Bitcoin-kursen, utan att fysiskt äga själva Bitcoin. För investerare med hög riskvilja är det möjligt att använda en hävstång på upp till 30 genom en Bitcoin CFD. CFD:n stiger eller faller då 30 gånger så mycket som den underliggande Bitcoin. Naturligtvis är det även möjligt att få en 1:1 deltagandegrad. Om du vill köpa Bitcoins som CFD, kan du tex göra det via vafinans.se-partnern eToro.

CFD-Broker Erbjudande till nya kunder

specialbonusar och erbjudanden

fasta spreads

personlig kontohanterare

Köpa riktiga Bitcoin

För den som vill delta i värdeutvecklingen och samtidigt vara anonym, är det oundvikligt att köpa riktiga Bitcoins. Har man bestämt sig för att köpa riktiga Bitcoins, behöver man en så kallad "wallet". En wallet är ett elektronisk plånbok som liknar ett bankkonto på det sättet att man kan överföra pengar och ta emot Bitcoins. Det är i princip ingen skillnad mellan överföringen av Bitcoins och en vanlig banköverföring. Istället för ett kontonummer pratar man emellertid om en mottagaradress. Eftersom den digitala valutan skickas direkt från person till person utan mellanhänder, är avgifterna lägre än hos bankerna.

Köper man Bitcoins på flera olika portaler, kan man samla alla Bitcoins i en Bitcoin-wallet. För den dagliga användningen är en Bitcoin-wallet på mobilen lämplig, men det är även möjligt att ha en wallet bara för online-betalningar på datorn eller tablet. Har man laddat ner och installerat en Bitcoin-wallet borde man säkra den med ett starkt lösenord, en så kallad "passphrase". Denna tillgångskod måste sedan anges vid varje transaktion.

Bitcoin-marknadsplats

Den som vill köpa kryptovalutan Bitcoin, kan göra det online på en så kallad Bitcoin-marknadsplats. Här handlar användarna direkt med varandra så att priset sätts av utbud och efterfrågan, vilket brukar leda till en relativt bra Bitcoin-kurs. På marknadsplatser som till exempel bitcoin.de anger inloggade användare sina köp- eller säljordrar för Bitcoin i en traditionell valuta. Köpare kan på så sätt se hur många Bitcoins en säljare erbjuder till vilket pris. En affär genomförs, så fort ett bud accepteras av en annan användare. Köpeskillingen för de inhandlade Bitcoins överförs till säljarens konto. Beroende på vilken marknadsplats man använder, måste man betala en liten avgift för att växla, inbetala, och/eller utbetala pengarna. Vanligtvis är avgiften dock lägre än prisskillnaden mellan Köp och Sälj på ett växlingskontor. Köpare och säljare delar på Bitcoinavgifterna.

Bitcoin-börser

Bitcoin-börser är den alternativa möjligheten att köpa Bitcoins. Bland de mest kända handelsplatser finns, CEX.IO,Kraken, Bitstamp och Paymium. Bitcoin-kurserna på de olika handelsplattformerna kan avvika betydligt från varandra. Bitcoin-handeln på Bitcoinbörserna sker automatiserad, till skillnad från en marknadsplats där avsluten görs manuellt, dvs. man måste själv leta efter ett passande försäljningserbjudande. De traditionella valutorna som till exempel dollar eller euro kan växlas mot Bitcoins. Vill man köpa Bitcoins, måste man bara ange hur många mynt som ska köpas och till vilket pris. Hittar börsen ett passande erbjudande, så köper den Bitcoins i kundens räkning. På CEX.IO är avvecklingen särskilt enkelt, inte minst eftersom det går att använda även kreditkort så som VISA och MasterCard som betalningsmedel.

Bitcoin ETN

Vill man hellre handla Bitcoins via sin vanliga värdepappersdepå, så är även det möjligt. På så sätt slipper man öppna ett extrakonto hos en Bitcoin-marknadsplats. Stockholmsbörsen har faktiskt varit första börsen i världen, där man har kunnat handla med certifikat med Bitcoin som underliggande valuta. Utgivaren är XBT Provider AB och certifikatet heter Bitcoin XBT. Köper man som investerare Bitcoin XBT, köper utgivaren Bitcoins för motsvarande summa. Kursen av certifikatet är dock i svenska kronor och inte i dollar. Värdet av Bitcoin XBT följer Bitcoin-kursen, både upp och ner. Den stora fördelen är att man kan köpa Bitcoin XBT lika enkelt som om man handlar aktier eller fonder i en vanlig depå, kapitalförsäkring eller ISK. Nackdelen här att man inte äga några faktiska Bitcoins att handla med.

Köpa Bitcoins offline

Bitcoins måste emellertid inte nödvändigtvis köpas via internet. Det finns olika sätt hur man kan köpa kryptovalutan även offline med kontanter. Den billigaste och snabbaste vägen att köpa Bitcoins är att göra det från en privatperson. Flera plattformer som till exempel Bitcoin-Treff.de förmedlar privata möten med handlare. OBS: Notera att handeln görs mycket anonym och oreglerad.

Dessutom finns det nuförtiden regelbundna möten där Bitcoin-entusiaster diskuterar om den aktuella utvecklingen av den digitala valutan. Ett sådant direkt utbyte är antagligen den enklaste möjligheten att informera sig om Bitcoins, Blockchain - säkerhetsteknologin för Bitcointransaktioner på nätet - och andra kryptovalutor. Och ofta finns chansen att köpa eller sälja Bitcoins vid dessa så kallade "meetups".

Förutom kontaktsajter som Bitcoin-treff.de och Localbitcoins finns även utbytesplatser, där man kan köpa kryptovalutan Bitcoin. På vissa ställen finns det även Bitcoin-automater där man kan köpa Bitcoins på plats. Hur man använder maskinen i detalj skiljer sig beroende på tillverkaren, men principen är likartat: Automaten matas med kontanter, sedan scannas köparens wallet för att spara Bitcoins i den virtuella plånboken på mobilen.

Börja handla Bitcoin nu

CFD-Broker Erbjudande till nya kunder

specialbonusar och erbjudanden

fasta spreads

personlig kontohanterare

OBS: Denna artikel innehåller affiliate-länkar. Det betyder att vafinans.se möjligtvis erhåller en provision, om du gör en registrering/transaktion hos en av den länkade portaler. Det uppstår inga merkostnader för dig.