OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 566,93 -1,5%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3083 0,1%  USD 9,0178 -0,2%  Olja 61,9 0,8%  Guld 1 248 0,0% 
Publicerad 2018-04-12 08:26 av FinWire

Viking Fonder Sverige ökade med 1,6 procent i mars, ser risker på nedsidan och allokerar försiktigt

Viking Fonder Sverige ökade med 1,6 procent i mars och har därmed stigit med 3,4 procent sedan årets början. Fondens jämförelseindex sjönk med 3 procent under månaden, vilket innebär att indexet tappat 2,6 procent sedan årsskiftet.

I en marknadskommentar skriver förvaltaren Markus Linnes att mars blev en negativ månad på världens börser, men att nedgångarna mätt i svenska kronor dämpades av att såväl euron som den amerikanska dollarn stärktes mot kronan under månaden. Nedgången under månaden kom i spåren av en ökad oro för ett uppblossande handelskrig mellan USA och Kina.

"Det man dock ska ha i åtanke är att de föreslagna tullarna på kinesiska varor uppgår till endast ca 0,1% av den kinesiska BNP:n medan de på amerikanska varor är av ännu mindre betydelse för USA och den globala tillväxten. Med det sagt ska man inte tro att inga risker för handelskrig existerar, men det är viktigt att kontextualisera storleken och betydelsen av de eventuella protektionistiska åtgärderna som meddelats", skriver Linnes.

Det genomfördes även en räntehöjning från den amerikanska centralbanken under månaden som även kommunicerade att man förväntar sig tre höjningar under 2019.

"Nyckelfrågorna nu blir på grund av ovanstående vad som kommer att ske med det eventuella handelskriget och hur stort det egentligen blir samt vilken nivå på räntan som kan komma att påverka den ekonomiska aktiviteten?", resonerar förvaltaren.

Linnes säger sig vara mycket nöjd med fondens avkastning under månaden givet den svaga marknaden.

"Vi är nöjda med fondens utveckling och har haft en fortsatt defensiv hållning även under denna månad vilket gjorde att vi klarade oss bra de dagar börsen föll kraftigt och att vi således under månaden hade en relativt låg risk i absoluta termer. Detta gjorde sammantaget att vi kunde prestera ett positivt resultat en månad då många andra Sverigefonder inte kunde göra det", avslutar förvaltaren månadskommentaren.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit