OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2016-03-23 09:41 av FinWire

Viking Fonder Sverige har gynnats av defensiv strategi under första förvaltningsåret - Markus Linnes

Viking Fonder Sverige, som är en modellbaserad aktivt förvaltad aktiefond med fokus på svenska aktier, har gynnats av en defensiv strategi under sitt första förvaltningsår. Fonden, som förvaltas av Umeåbaserade Eligo Asset Management, har sedan starten i mars 2015 haft en negativ avkastning men samtidigt överpresterat Stockholmsbörsen.

Förvaltare Markus Linnes ger i en kommentar till FinWire sin syn på hur han upplevt investeringsklimatet sedan fonden startade samt vad de underliggande modellerna antyder om den framtida utvecklingen för börsen.

Fonden har varit igång ett år nu, i en utmanande miljö för aktier, hur ser du på utvecklingen hittills?

– Fonden startades minst sagt i en mycket tuff miljö. Vi kom igång den 23 mars 2015 och toppen på Stockholmsbörsen var i slutet på april 2015. Sedan fonden startade har OMX30 fallit med cirka 19 procent medan fonden (andelsklass B) backat cirka 14 procent. Givetvis är vi nöjda med att, med hjälp av vår försiktiga strategi, lyckats stå emot fallen men samtidigt är det som förvaltare aldrig roligt att förlora pengar för kundernas räkning.

Ni beskriver er fond som modellbaserad, kan du beskriva lite mer hur ni tar era investeringsbeslut?

– Investeringsbesluten i fonden baseras helt och hållet på de modeller som vi byggt upp under flera år i bolaget. Det är flera olika modeller som vi tittar på varje dag och som tillsammans leder fram till en viss marknadssyn. Beroende på marknadssyn har vi sedan andra modeller som tar fram vilka aktier som vi i det marknadsklimatet ska investera i. Genom att använda oss av modellstyrd förvaltning försöker vi eliminera alla subjektiva beslut. De subjektiva besluten använder vi istället i framtagandet av modellerna vilket givetvis är ett ständigt pågående arbete. Vår tanke med detta är att genom att använda sig av en modellstyrd förvaltning så ökas sannolikheten för att kunna repetera god avkastning år efter år.

Hur mycket tillåter ni er avvika från jämförelseindex?

– Vi har i fonden inga speciella begränsningar rörande hur mycket vi får avvika från jämförelseindexet. Tanken med fonden är att vi i förvaltningen verkligen ska våga avvika från just jämförelseindexet. Som kund i fonden ska man få betalt för det vi utger oss för att göra, nämligen aktiv förvaltning. Vill man ha en placering som följer index ska man inte välja vår fond utan då finns det mycket billiga andra alternativ som man bör välja istället. Som kund anser vi att man verkligen bör fråga sig om man vill ha en aktiv förvaltning eller ej och enbart betala för aktiv förvaltning om det verkligen är det.

Ni är för närvarande defensivt inställda till aktier vilket gynnat er relativa avkastning, vad baseras denna inställning till marknaden på?

– Inställningen baseras och konfirmeras av att flera av våra underliggande modeller pekar på att vi är i en negativ trend, att det för tillfället rent kortsiktigt är relativt ”överköpt” samt att våra modeller inte kan se någon tydlig signal som skulle kunna ändra på detta ställningstagande.

Vad signalerar modellerna inför den närmaste framtiden?

– Som jag nämnde tidigare så signalerar de att man bör vara försiktigt inställd till svenska aktier. Vi befinner oss som sagt var i en negativ trend där det kortsiktigt är lite överköpt vilket alltså är två tydliga signaler för att vara försiktig.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit