OMX30 1 499 0,7%  OMXH25 3 939 0,6%  Bitcoin 5 630,84 -0,8%  Dow 25 439 0,6%  Nas 6 866 -0,4%  EUR 10,2714 0,0%  USD 9,0023 -0,7%  Olja 66,9 0,4%  Guld 1 222 0,7% 
Publicerad 2018-07-13 14:02 av FinWire

Varför har vi Brexitdebatten om nu Europa är så frihandelsvänliga frågar sig Enter Fonder

Sedan årsskiftet har europeiska ledande indikatorer fallit. När Tyskland som exportberoende nation möter motvind i form av ökade handelshinder globalt påverkas hela Europa, då det är Tyskland som är motorn i den europeiska ekonomin, framgår det av en makroanalys från Enter Fonder skriven av Anders Wilson, chef för ränteförvaltning och makroanalys på Enter och av Jon Hyltner, aktieförvaltare och analytiker.

Ökade handelshinder är aldrig positivt, men uppfattningen hos skribenterna är att den amerikanska presidenten i första hand är ute efter att jämna ut tullar och tariffer, snarare än att långsiktigt etablera nya nivåer. Enligt Wilson och Hyltner bör man komma ihåg att President Donald Trump är affärsman, och hans förhandlingstaktik är annorlunda mot den gängse inom diplomatiska kretsar. Men han vet att USA:s position är extremt stark och drar sig inte för att utnyttja det, bedömer Hyltner och Wilson.

"Slutligen kan man ju fundera över varför vi över huvud taget har Brexitdebatten om nu Europa är så frihandelsvänliga. Det är väl bara att låta britterna importera och exportera fritt i så fall. Problemet löst!", menar analysförfattarna.

I analysen framgår det att för Kinas vidkommande har de aviserade tullarna inneburit att den kinesiska börsen fallit mycket kraftigt. USA har aviserat tullar på varor värda cirka 200 miljarder dollar. Kinas totala export till USA uppgick 2016 till 462 miljarder. Så det är betydande andel av exporten som påverkas. Normalt när tullar införs ser man snabbt direkta effekter, men allteftersom tiden går justerar företagen flödena så att effekterna mildras.

"Men ser man det på lite längre sikt ser vi en väg ur problemen för Kina via valutan. Om Kina gradvis släpper på sin peg och låter valutan försvagas skulle det till viss del kunna motverka de negativa effekterna av tullar. Allt egentligen enligt gammal klassisk svensk politik."

Även om höjda tullar och tariffer är negativt i sig tror analysförfattarna ändå att aktiemarknaden kan komma att utvecklas anständigt framöver: "Orsaken är framförallt bristen på alternativ. Med en direktavkastning på Stockholmsbörsen om drygt 4 procent framstår ränteplaceringar, i många fall till negativ ränta, som mindre attraktivt."

Som analytikerna ser det har Riksbanken ett fönster kring årsskiftet att justera räntan. Inflationen kommer då sannolikt att ha legat över målet under ett antal månader och sedan har allt fler länder börjat höja, menar de.

"Att svensk konjunktur ser ut att mattas av, inte minst till följd av minskat bostadsbyggande, spelar enligt Riksbanken ingen som helst roll. Man tittar enbart på inflationen. Tillväxten spelar ingen roll. Ett bevis på att man bedriver världens mest procykliska penningpolitik", skriver analysförfattarna.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit