OMX30 1 624 0,3%  OMXH25 3 900 0,2%  OMXC20 1 018 0,7%  Dow 24 505 0,5%  Nas 6 384 -0,2%  EUR 9,8867 0,0%  USD 8,4197 -0,1%  Olja 63,9 -1,4%  Guld 1 243 -0,2% 
Publicerad 2017-12-06 15:23 av FinWire

Skagens nya skuggfond följer bolag som är exponerade mot aktivistkampanjer

Skagen har lanserat en ny fond som investerar i bolag som är exponerade för aktivistkampanjer eller andra aktiva minoritetsägare som arbetar för förbättring.

Skagen Insight är enligt förvaltaren Tomas Johansson en vanlig aktiefond som i princip ger samma exponering som traditionella aktivistfonder - men utan samma inlåsning, höga avgifter och minsta insättningsnivåer.

"Det vi är ute efter är att få exponering mot situationer där det finns en aktiv minoritetsägare som arbetar för att göra bolaget bättre. Vi har en stark grundtro om att det skapar värde för alla när man har aktiva och engagerade ägare som kan vrida upp temperaturen i styrelserummet", säger förvaltaren till Finwire.
  
"Det är väldigt viktigt för oss att finna situationer där vi ser att ägarna arbetar för att göra företaget bättre. Antingen från ett strukturellt, strategiskt, operationellt, finansiellt eller styrningsperspektiv. För oss handlar det om att investera i undervärderade bolag", tillägger Johansson.

Skagen Insight lägger mycket tid på att analysera aktivisterna eller de andra aktiva ägarna för att bilda en uppfattning om just de ägarna kommer att kunna frigöra värde för alla aktieägare, säger förvaltaren, som tidigare tillbringat drygt sex år på Cevian.

"Vår utgångspunkt är att erfarenheten från att ha suttit vid aktivisternas bord i kombination  med Skagens globala fondplattform är bra förutsättningar för att ha en global ren exponering mot den växande trenden av aktivt ägande."

Skagen Insights, som har förvaltats med interna medel sedan i augusti för att säkerställa att mandat, system och processer fungerar som tänkt, började släppa in externt kapital i måndags. Fonden investerar i 30-40 bolag, däribland Ericsson och Eltel.

"Ericsson har väldigt tuff tid framför sig men är i en period där man fattar många nödvändiga  beslut. När efterfrågan kommer tillbaka i samband med att kunderna investerar för 5G så tror vi att Ericsson är väldigt väl positionerade i marknaden", resonerar förvaltaren.

"Eltel har haft en total översyn av styrningen den senaste tiden, vilket har lett till att både operationella och finansiella risker kommit ner kraftigt. Det vi köper in oss i här är det man kan se som det traditionella, mer tråkiga Eltel", säger Johansson.

Tomas Johansson understryker samtidigt att det är en relativt lång process att vända bolag. Fondens investeringshorisont i innehaven är två-tre år. 

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit