OMX30 1 553 0,1%  OMXH25 4 209 0,4%  Bitcoin 6 737,10 0,1%  Dow 25 064 0,2%  Nas 7 358 -0,2%  EUR 10,3239 -0,1%  USD 8,8093 -0,1%  Olja 72,2 0,4%  Guld 1 242 0,3% 
Publicerad 2018-02-14 10:30 av FinWire

Sensor Sverige Select steg med 2,1 procent i januari, portföljen fortsatt överviktad mot verkstad

Sensor Sverige Select ökade med 2,1 procent i januari, vilket kan ställas i relation till fondens jämförelseindex (50 procent SIXRX och 50 procent OMRX T-bill) som steg med 0,7 procent under perioden.

Under månaden har Stockholmsbörsen stigit med 1,6 procent men föll tillbaka under den sista veckan efter en mycket stark inledning.

"En orsak till att kurserna föll tillbaka var dels att flera bolag både i Sverige och USA kom med vinstvarningar, och att de första rapporterna från ledande bolag togs emot med tveksamhet (Atlas) eller rent negativt (Nordea). En annan trolig orsak är den svaga dollarn som nu ger en kraftig valutamotvind för många svenska exportbolag", skriver förvaltarna som frågar sig varför dollarn faller.

"För ett år sedan låg dollarn i 9 kr och handlas nu runt 8 kr. Den stora skattereformen i USA borde stärka dollarn när stora företag tar hem feta kassor från utlandet. Den amerikanska ekonomin går som tåget och Fed ligger fortfarande i täten när det gäller att höja räntan. Borde stärka dollarn! Kanske beror svagheten på att Kina deklarerat att de kommer att minska sina investeringar i amerikanska statspapper? Vi har sökt svar men får inte riktigt rimliga förklaringar."

Fondens utveckling under månaden drevs av starka konjunktursignaler som fick börsen att stiga. Rapportsäsongen har också kommit igång och hittills har Atlas Copco och Volvo redovisat imponerande rapporter, menar förvaltarna, som samtidigt konstaterar att kursreaktionerna varit ljumma på grund av uppskruvade förväntningar. Man anser dock att verkstadssektorns rapporter motsvarat förväntningarna så långt.

Inom bank har Nordea och SEB rapporterat bokslut och förvaltarna anser att Nordea var svag över hela linjen medan SEB var stark. Intrycket är att Nordea har bolagsspecifika problem.

Fonden har ökat ytterligare i SAS pref under januari i och med att förvaltarna räknade med att SAS skulle köpa tillbaka en stor del av preferensaktierna, vilket också annonserades.

"Vi hade gärna haft kvar samtliga preferensaktier ett tag till men samtidigt är vi glada över att SAS har gjort en så lyckad turnaround att de har möjligheten att återköpa preferensaktierna som naturligtvis i längden är en dyr finansiering för bolaget", skriver de i en kommentar.

Fonden har haft en låg aktivitet under månaden och är fortsatt kraftigt överviktad verkstad då man ser en stark konjunktur. Aktieexponeringen var vid månadens slut 75 procent.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit