OMX30 1 635 0,3%  OMXH25 4 113 0,5%  Bitcoin 10 824,65 0,0%  Dow 26 215 0,6%  Nas 6 906 1,1%  EUR 9,8381 0,0%  USD 8,0264 -0,3%  Olja 69,2 0,9%  Guld 1 333 -0,1% 
INTERVJU Publicerad 2017-04-16 10:30 av vafinans.se

Prisad globalförvaltare: Därför ska du undvika börsjättar - och här är svenska bolagen som håller måttet


Bildkälla: Storebrand

Smart beta - lägg det begreppet på minnet - är en av de starkaste trenderna inom fondförvaltning. Enkelt förklarat är det en blandning mellan aktiv och passiv förvaltning.

Förvaltaren väljer ut en uppsättning faktorer som styr urvalet av aktier och sedan förvaltas fonden passivt för att hålla kostnaderna låga.

"Vi letar efter företag med särskilda egenskaper som har visat sig ge högre avkastning", säger Andreas Poole, som förvaltar Storebrand Global Multifaktor, till VA Finans.

Hans fond korades nyligen till bästa globalfonden i Norge av oberoende fondutvärderaren Morningstar. De senaste fem åren har fonden levererat en överavkastning på i snitt 1,7 procent årligen jämfört med MSCI World till en avgift på 0,75 procent.

Fonden har följande urvalskriterier:

1. Momentum - aktiekursen har överpresterat jämfört med börsen.

2. Värde - de handlas dock fortfarande till låga värderingsmultiplar.

3. Storlek - marknadsvärdet får inte vara för högt och inte heller för lågt.

4. Volatilitet - i bemärkelsen att aktiekursen ska vara stabil.

"Företagen ska vara väldigt bra på minst en faktor, och får inte vara dålig på någon", säger förvaltaren.

Andreas Poole konstaterar att det finns en "skog av faktorer" som han har att välja mellan. Fonden har utgått forskning för att bestämma sina fyra urvalskriterier. Kravet är att det ska finnas väldokumenterad empiri som stödjer att bolag med just dessa egenskaper ger högre avkastning.

"Det finns inte jättemånga bolag som lever upp till våra krav, men vi använder dataprogram för att hitta aktier. Vi går genom väldigt många, fler än 1 600, och då hittar man en del", säger han.

Världens största bolag går bort med hänvisning till storlekskriteriet. Förvaltaren varnar för hög fallhöjd i börsjättarna Tesla och Apple, som är svenska investerares USA-favoriter. Resonemanget är att det är svårare att klättra för de som redan är på toppen.

"Den typen av företagen är ofta dyra och förknippas med hög risk. Tesla är ett tillväxtföretag och förväntningarna på tillväxten som prisas in i aktiekursen för sådana bolag är ofta för höga", säger Andreas Poole.

"Tesla har en väldigt stark tillväxt, men marknaden förväntar sig ännu högre. Och om man ser till hur mycket pengar de tjänar ligger de långt under traditionella bolag", fortsätter han.

I portföljen finns det cirka 300 innehav, som har samma viktning när det gäller sektorer och länder som världsindex MSCI World.

"Det finns ingen ekonomisk grund för att tro att en börssektor kommer överprestera över tid", förklarar Andreas Poole.

Den svenska börsen finns representerad i portföljen med en handfull bolag. Husqvarna, som tillverkar trädgårdsprodukter, utmärker sig särskilt med den låga volatiliteten.

"De har en stabil kursutveckling utan ha blivit för dyra. De är heller inte för stora i ett globalt perspektiv", säger förvaltaren.

Övriga svenska bolag är investmentbolaget Ratos och gruvbolaget Boliden. Förvaltaren hänvisar till bolagens marknadsvärde som passar perfekt in i fondens profil.

Skrivet av: Joakim Malmberg

LÄS ÄVEN:

1. Här är fonderna som är vinnare på rallyt i småbolagsfavoriten

2. De är årets största fondvinnare - men därför kan festen snart vara över

3. Här är de 12 bästa aktierna att äga på USA-börsen - enligt förvaltarproffsen

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit