OMX30 1 441 -0,9%  OMXH25 3 685 -1,2%  Bitcoin 3 555,17 -1,8%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3196 0,2%  USD 9,0415 0,0%  Olja 61,8 0,7%  Guld 1 246 -0,2% 
MILJÖ Publicerad 2016-02-12 14:18 av vafinans.se

Fonden som räddades av vatten


Bildkälla: Istockphoto

Exponeringen mot vattensektorn blev räddningen när det för tre år sedan såg som mörkast ut för världens miljöfonder. I dag är CB Save Earth Fund ett av få svenska alternativ för den som vill investera klimatsmart. 

"Det är väldigt spännande att se att intresset från de stora institutionerna, som tidigare varit väldigt lågt, ökat ordentligt de senaste 1,5 till 2 åren. Ett ökat fokus på stranded assets (oljetillgångar som blir värdelösa om 2-gradersmålet ska kunna uppnås) och nya klimatmål har börjat oroa investerarna på allvar. Men framförallt är förnybart idag konkurrenskraftigt på egna meriter", sägerAlexander Jansson, vd på CB Fonder där Save Earth Fund ingår.

"Tåget har lämnat perrongen och går i ganska snabb takt framåt. Som så ofta vid teknikskiften kan det gå väldigt fort när det väl tar fart." 

Alexander Jansson och hans tre kollegor följer utvecklingen på klimatmötet i Paris med intresse från kontoret på Strandvägen i Stockholm, men har begränsat med förväntningar.

"Vi har egentligen inga specifika förväntningar på mötet i sig. Det handlar ju om politiker. Det överlägset viktigaste är att miljösektorn nu kan stå på egna ben. Branschen har mognat och risken för att chocker, som exempelvis ett fall i oljepriset, ska få sektorn på fall har minskat. Vi ser en klart lägre volatilitet." 

Carl Bernadotte insåg 2008, 14 år efter att han grundat CB Fonder, att det saknades ett alternativ för den som ville investera i miljösektorn utan att ta för stora risker. CB Save Earth Fund fick fylla det hålet.

"Vi ville erbjuda en god riskjusterad avkastning, en fond som klarade sig bättre i nedgång och gick som marknaden i uppgång. Vi såg också att det var ett område som var intressant på lång sikt, en strukturell tillväxtnisch.

CB Save Earth Fund erbjöd investerarna en riskspridning genom att, till skillnad från de andra nischade fonderna, erbjuda placeringar globalt i tre områden - förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Fördelningen tilläts variera. För att öka kunskapen om miljösektorn, en vid den tidpunkten till stora delar okänd mark för Carl Bernadotte och hans kollega Marcus Grimfors, valdes en fond-i-fondstruktur och duktiga underliggande förvaltare inom varje område valdes ut.

"Det blev början på en inlärningsprocess. Sedan har vi successivt ökat våra direkta investeraringar i bolag som vi tror på mestadels utifrån de drygt 200 bolag som ingår i de tre globala sektorindex vi är exponerade mot." 

Idag står direktinvesteringar för cirka hälften av portföljen i CB Save Earth Fund.

"Vi erbjuder aktiv förvaltning, det betyder inte att vi köper och säljer ofta, utan att vi avviker från index genom att ha få lite större innehav."

De tio största bolagen i portföljen står idag för 37 procent av det förvaltade kapitalet i fonden. CB Save Earth Fund har avkastat 4,9 procent per år sedan fondstart i juni 2008, vilket är bättre än två av de tre sektorindex fonden är exponerad mot. Även sharpe-kvot, det vill säga den riskjusterade avkastningen, är bättre än två av tre sektorindex.

"Det är bara vattenindex som utvecklats bättre och haft högre sharpe-kvot."

I år har fondens förvaltade kapital ökat med 50 procent och uppgår nu till cirka 190 miljoner kronor.

Fondens 10 största innehaven (oktober 2015) 

Bolag  Land   Sektor 

Danaher (USA)Vatten 

Nibe (Sverige) Förnybar energi 

Aalberts (Holland) Vatten 

Vestas Wind (Danmark)Förnybar energi 

Geberit (Schweiz) Vatten 

Halma (Storbritannien) Vatten 

Novozymes (Danmark) Miljöteknik 

Legrand (Frankrike) Miljöteknik 

American Water (USA) Vatten 

Suez Environnement (Frankrike) Vatten

 

TIPS: Ladda hem VA Finans populära app utan kostnad från App Store eller Google Play idag.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook! 

VA Finans

 

 

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit