OMX30 1 448 -0,3%  OMXH25 3 763 -0,4%  Bitcoin 3 798,96 2,3%  Dow 23 676 0,4%  Nas 6 492 0,7%  EUR 10,3016 0,0%  USD 9,0495 -0,1%  Olja 56,5 0,7%  Guld 1 251 0,1% 
Publicerad 2018-04-16 12:07 av FinWire

Danske Banks chefsstrateg håller fast vid övervikt till IT-sektorn, anser att vinstökningar kommer överskugga dåliga nyheter

Danske Banks chefsstrateg Tine Choi skriver i ett inlägg på sajten Nextconomy att banken håller fast vid sin övervikt till IT-sektorn trots den senaste tidens nedgångar för sektorn där bland annat de så kallade FAANG-bolagen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google) tappat mark.

Choi motiverar övervikten med att hon tror att IT-bolagen kommer leverera vinstökningar som överskuggar dåliga nyheter och ger stöd åt de höga värderingarna. Hon anser att det finns god grund till att anta att sektorn ska leverera god avkastning även framöver och framhåller FAANG-bolagens rapporter för det första kvartalet som särskilt intressanta.

Choi pekar på att en handfull giganter dominerar sektorn i USA där Facebook, Apple, Amazon och Microsoft idag står för cirka 15 procent av marknadsvärdet av hela det amerikanska indexet S&P500. Hon menar därför att man kan förstå att det blir en kollektiv nedgång när vissa av dessa bolag drabbas av problem, såsom Facebook med frågan kring läckta personuppgifter och Amazon som av Trump kritiserats för smutsiga affärsmetoder.

"Därför är det inte underligt att sektorn som helhet säljs av när några få, men viktiga, bolag hamnar i trubbel. Med tanke på avkastningen som sektorn genererade förra året (40 procent i lokal valuta) är det klart att många investerare sitter med fingret på avtryckaren, redo att hämta hem vinsten vid minsta tecken på oro", skriver strategen.

Hon ser dock inte framför sig att IT-investerare behöver oroa sig för en ny dot.com bubbla, detta då sektorn har utvecklats markant sedan millennieskiftet och idag har den lägsta skulden av alla sektorer. Samtidigt har bolagen i allmänhet stora kassor som kan används till att köpa tillbaka aktier eller andra tillgångar, enligt Choi.

Netflix rapporterar idag den 16 april, Google (Alphabet) den 23 april, Facebook den 25 april och Amazon förmodligen den 26 april innan Apple presenterar sina räkenskaper den 1 maj, sammanfattar strategen de viktiga datumen framöver.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit