OMX30 1 610 -0,6%  OMXH25 3 900 -0,6%  OMXC20 1 017 0,2%  Dow 24 509 -0,3%  Nas 6 390 -0,1%  EUR 9,9373 -0,1%  USD 8,4441 0,3%  Olja 63,4 1,0%  Guld 1 252 -0,3% 
Publicerad 2017-08-11 15:35 av FinWire

Carnegie Strategifond tappade 1,9 procent i juli, ökade bankexponering och anser att det är för sent att agera i verkstad

Under juli tappade Carnegie Strategifond 1,9 procent. Sedan årsskiftet är uppgången 6,2 procent.

Den viktigaste förklaringen till nedgången i juli är placeringsinriktningen där nordiska aktier och därmed svenska aktier ingår som en viktig ingrediens.

Detta område har tyngts av två skäl under perioden. Dels har halvårsrapporterna för många bolag gjort marknaden besviken och dels har dollarn försvagats kraftigt.

Marknadens förväntningar har efter två starka rapportsäsonger skruvats upp lite väl högt, menar fondförvaltaren som också pekar på att fonden plockat ned aktieandelen under senare delen av våren.

Carnegie Strategifond har inte funnit anledning att ompröva något innehav till följd av svag halvårsrapport.

"Visserligen kom byggarna Skanska och NCC in lågt, men det finns rimliga förklaringar samt stora dolda värden som väl försvara aktievärderingarna. Även Dometic sjönk rejält på sin rapport och det trots bra siffror. Ett VD-byte är aviserat, vilket lett till osäkerhet. Vi tror att den är obefogad", skriver förvaltaren John Strömgren i månadsrapporten.

När det gäller nedgången för dollar så hann den inte påverka resultatet i någon större omfattning utan effekten inträffar först senare i höst. Varningarna för verkstad tror inte Strömgren på riktigt.

"Vi tror dock att det är för sent att agera på detta nu när vi antagligen sett den största delen av rörelsen", skriver han.

När det gäller portföljförändringar har fonden bytt en DnB-obligation mot DnB-aktien, vilket bedöms ger en högre riskjusterad avkastning. Vidare har fonden köpt Nordeaaktier för att få större bankexponering utan att väsentligen öka exponeringen mot den svenska bostadsmarknaden.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit