OMX30 1 499 0,7%  OMXH25 3 939 0,6%  Bitcoin 5 618,39 0,3%  Dow 25 413 0,5%  Nas 6 867 -0,3%  EUR 10,2842 0,0%  USD 9,0061 0,0%  Olja 67,1 0,7%  Guld 1 221 0,7% 
Publicerad 2018-07-11 11:39 av FinWire

Carnegie Rysslandsfond steg 1,2 procent i juni, utdelningar kommer ge marknaden stöd under sommaren

Aktiefonden Carnegie Rysslandsfond steg med 1,2 procent under juni vilket summerar årets avkastning till 6,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I en fondkommentar skriver förvaltaren Fredrik Colliander att det av USA startade handelskriget har skapat oro på världens marknader under hela månaden. Med stöd av ett starkt oljepris har dock den ryska marknaden klarat sig ganska bra. I juni var marknaden i princip oförändrad, i svenska kronor. Inget nytt har heller inträffat på det politiska planet, till exempel vad gäller sanktioner.

President Putin hade i juni sin årliga tv-sända frågestund med nationen. Han var nöjd med stabiliteten som uppnåtts i ekonomin under svåra förhållanden men erkände att han var besviken över den låga tillväxten. Vad gäller statens roll i ekonomin konstaterade han att det inte ska bli några nationaliseringar då sådana är ”farliga för ekonomin”. Putin passade också på att föra fram den nya pensionsreformen som innebär stora besparingar för pensionsfonden och ett ökat arbetskraftsutbud, skriver förvaltaren.

Den ryska statistikmyndigheten publicerade en inflationssiffra på 2,4 procent på årsbasis för juni månad. Detta var något under förväntningarna men centralbanken ser dock att inflationen ökar och valde på sitt majmöte att behålla styrräntan på 7,25 procent. På OPEC-mötet i juni beslutades det om att lämna kvoterna intakta men att tillåta en viss produktionsökning från de medlemmar som har extrakapacitet. I praktiken lär produktionsökningen bli mycket liten och marknaden lär fortsatt vara i underskott, bedömer förvaltaren.

I juni inleddes den ryska utdelningssäsongen. De flesta ryska bolag betalar ut utdelningarna under sommarmånaderna. Utdelningen i Ryssland är mycket hög och den kommer att ge marknaden stöd under sommaren, enligt förvaltaren.

Per månadens slut var Novatek, Surgutnefteg-Prf och Gazprom Adr de största innehaven i fonden med portföljvikter om 9-10 procent per värdepapper. Mot energi hade fonden överlägset störst exponering på omkring 43 procent.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit