OMX30 1 474 0,6%  OMXH25 3 775 1,2%  Bitcoin 3 448,53 0,2%  Dow 24 370 -0,2%  Nas 6 704 0,3%  EUR 10,3255 0,4%  USD 9,1186 0,3%  Olja 60,6 0,3%  Guld 1 244 0,1% 
Publicerad 2018-07-11 11:51 av FinWire

Carnegie Asia sjönk 5,1 procent i juni, Påhlson ser stora risker i världsekonomin

Asienfonden Carnegie Asia backade med 5,1 procent i juni vilket summerar årets avkastning till negativa 2,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I en månadskommentar skriver förvaltaren Gunnar Påhlson att sedan den globala finanskrisen 2008 har världen och börserna åtnjutit ett artificiellt lågt ränteläge och stora penningpolitiska stimulanser för att stötta ekonomisk återhämtning och tillväxt. Nu tio år senare, på toppen av en global högkonjunktur, är det dags att ta bort stimulanserna och återställa ett mer normalt ränteläge. De omedelbara effekterna är uppenbara, enligt förvaltaren.

"Hittills är det bara den amerikanska centralbanken som gör sitt jobb och som ligger i rätt fas i cykeln. De andra centralbankerna sover eller ligger långt efter. Resultatet är en starkare dollar och högre räntor i USA, både korta och långa. Detta påverkar riskaptiten negativt."

Viljan att ta risk i tillväxtländerna, speciellt i länder med underskott i handeln, minskar drastiskt. Valutorna för flera länder i Asien faller i värde, även för Kina. När man även tar hänsyn till att en stor andel av inflödena till Asien under de senaste åren har styrts av algoritmer via ETF:er, inser man att hur sårbart systemet är, menar Påhlson, och nu har vi även ett eventuellt eskalerande handelskrig.

Donald Trumps taktik går ut på att gradvis öka hoten i sin retorik tills han når det förhandlingsläge han önskar för en lösning. Kina backar inte. När USA nu inför importtullar på kinesiska varor, agerar Kina med penningpolitik för att lindra effekterna, som i praktiken innebär en devalvering som gör kinesiska varor billigare att exportera. Detta leder till en kapitalflykt från Kina till dollar.

"En algoritm agerar utifrån analys av historiska mönster. Ni kan själva räkna ut effekterna när algoritmstyrda ETF fonder ska allokera om sitt kapital", avslutar förvaltaren Påhlson månadsbrevet med.

Per månadens utgång var Tencent största innehavet i fonden med en portföljvikt om 9,4 procent.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit