OMX30 1 515 -1,0%  OMXH25 3 977 -0,3%  Bitcoin 6 409,96 -0,3%  Dow 25 549 -1,7%  Nas 6 867 -2,4%  EUR 10,2657 -0,2%  USD 9,1302 0,4%  Olja 70,9 1,5%  Guld 1 203 -0,5% 
Publicerad 2018-07-11 11:32 av FinWire

Carnegie Afrikafond ner 3,1 procent i juni, optimistisk kring vinstutvecklingen på den sydafrikanska marknaden

Aktiefonden Carnegie Afrikafond var ner 3,1 procent under juni. Det betyder att fonden är ner 0,3 procent i år. Det framgår av en månadsrapport.

I en månadskommentar skriver förvaltaren Karis Fries att de flesta aktiemarknader i Afrika avslutade juni marginellt ner räknat i lokal valuta men den svagare svenska kronan gjorde att de flesta marknader ändå steg aningens. Det stora undantaget var den sydafrikanska marknaden där den sydafrikanska randen föll nära 8 procent mot kronan och aktiemarknaden slutade månaden kraftigt ned räknat i kronor.

"Kombinationen av protester i samband med löneförhandlingarna i den statliga sektorn och ett sämre än förväntat handelsbalansunderskott, med den internationella turbulensen, fick de sydafrikanska långräntorna att stiga vilket i sin tur påverkade den lokala valutakursen kraftigt."

Arbetet med att sätta Sydafrika på en bättre tillväxtbana pågår alltjämt. I juni började de offentliga samtalen kring markfrågan där den som vill får framföra sina synpunkter. Därtill presenterade Sydafrikas hälsovårdsminister förslag till genomgripande förändringar i hälsovårdssektorn, och ministern för råvaror presenterade det nya förslaget till regler kring utvinningen av naturresurser.

"Den nya så kallade ”Mining Charter” blir en av de viktigaste byggstenarna för Sydafrika för att attrahera nyinvesteringar i råvarusektorn, något som marknaden väntat på i nära 15 år."

Värderingarna i Sydafrika har nu fallit tillbaka till nivåer under de som rådde höstas när optimismen kring ett eventuellt presidentbyte började spira. Därmed finns det både ett gott värderingsstöd i marknaden och god anledning att vara försiktigt optimistisk inför vinsttillväxten för bolagen framöver. Det gäller även för bolag i flera andra länder runt om på kontinenten, inte minst i Egypten och Nigeria där vinstutvecklingen ser god ut och där vinsttillväxten har börjat trenda uppåt, avslutar förvaltaren.

Per månadens utgång var Naspers, Stand Bank och Foschini fondens största innehav med portföljvikter om 8,8, 5,6 respektive 5,4 procent. Exponeringen sett till land var störst mot Sydafrika med en majoritet på 56 procent följt av Egypten på 15 procent.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit