OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 581,66 -1,1%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3083 0,1%  USD 9,0204 -0,2%  Olja 62,1 1,2%  Guld 1 248 -0,1% 
Publicerad 2018-04-16 08:04 av FinWire

CB Save Earth Fund steg 1,5 procent under det första kvartalet, Tomra, Xylem och Autodesk bland vinnarna

CB Save Earth Fund, som är en global miljöfond med fokus förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering, steg med 1,5 procent under det första kvartalet 2018, vilket var bättre än fondens jämförelseindex, MSCI World Net, som under samma period ökade med 0,8 procent. Det framgår av en kvartalsuppdatering från fondbolaget CB Fonder.

Under perioden har fonden gynnats av sina positioner i norska Tomra Systems, som tillverkar returautomater för pantflaskor, amerikanska Xylem som tillverkar pumpar filter och analysinstrument till vattensektorn samt Autodesk som utvecklar mjukvara för datasimulering av produkter med syfte att reducera resurs- och energiåtgång för prototyper och slutprodukter.

Tomras aktiekurs gynnades under perioden av att bolaget presenterade bättre siffror än förväntat för det fjärde kvartalet samtidigt som kursen steg i spåren av en nyhet om att Storbritannien planerar införa ett retursystem likt det som finns 38 länder i övriga världen, däribland Norden. Aktien steg med 27 procent under kvartalet mätt i euro och hade ett resultatbidrag om cirka 0,6 procent i fonden.

Vattenhanteringsföretaget Xylem, som har stor exponering mot kommunala vattenbolag, steg med 10 procent i euro under perioden och var för tredje kvartalet i rad ett av fondens mest positiva bidrag (0,5 procent).

Autodesk steg på en stark rapport för det fjärde kvartalet där bolagets ledning målade upp en ljus bild av framtiden, enligt CB Fonder. Uppgången för kvartalet summerade till 17 procent i euro och resultatbidraget till fonden var 0,2 procent.

I den negativa vågskålen nämns innehaven i den tyska LED-tillverkaren Osram, det amerikanska miljöteknikbolaget Trimble och svensk-schweiziska ABB.

Vid utgången av månaden var fondens största exponering mot miljöteknik motsvarande en vikt om 45 procent följt av vattenhantering (43 procent) och förnybar energi (5 procent), resterande del utgjordes av kassa. Fonden är överviktad Europa relativt USA.

På bolagsnivå var fondens största investeringar i de amerikanska vattenbolagen Xylem, Danaher och Roper.

Vid kvartalets utgång uppgick fondens förvaltade kapital till 412 miljoner kronor.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit