OMX30 1 494 2,0%  OMXH25 3 835 2,8%  Bitcoin 3 446,60 -2,0%  Dow 24 527 0,6%  Nas 6 764 0,9%  EUR 10,3056 -0,3%  USD 9,0596 -0,3%  Olja 60,4 0,3%  Guld 1 246 0,5% 
Publicerad 2018-04-16 08:11 av FinWire

CB European Quality Fund marginellt upp under första kvartalet, Spectris, Wirecard och Trelleborg positiva bidrag

CB European Quality Fund A, som är en aktiefond med fokus på europeiska bolag med långsiktig tillväxt, steg med 0,1 procent under det första kvartalet 2018, vilket var i linje med fondens jämföelseindex, MSCI Europe Net. Det framgår av en kvartalsrapport från fondbolaget CB Fonder.

Fondens förvaltare skriver att europeiska aktier har avkastat bättre än amerikanska sedan det fjärde kvartalet 2016, vilket man menar är en trend som kommer fortsätta givet att vinster och marginaler i Europa inte återhämtat sig som i USA. Enligt CB Fonder är Europa ”rekordbilligt relativt USA och Europas underavkastning mot USA är extrem både i tid och styrka”.

Under det första kvartalet gynnades fondens avkastning av positiva bidrag från innehaven i det brittiska mätutrustningsföretaget Spectris, det tyska onlinebetalningsföretaget Wirecard samt den svenska tillverkaren av polymerer, Trelleborg.

Spectris steg med 10 procent i euro under kvartalet efter att bolaget redovisat en stark organisk tillväxt under 2017 samtidigt som bolagets marginaler stärkts genom ett besparings- och effektivitetsprogram.

Wirecard var för tredje kvartalet i rad ett av fondens starkaste bidrag, bolagets kraftiga tillväxt drivs på av en stark e-handel och bolaget ökar omsättningen på årsbasis med 40 procent och rörelseresultatet med 30 procent där den största delen är organisk, skriver CB Fonder. Uppgången för aktien under kvartalet summerade till 3 procent, mätt i euro.

Fondens innehav i Trelleborg gynnades av att bolaget levererade en bra rapport för det fjärde kvartalet. Aktien steg med 5 procent, i euro, under det första kvartalet.

Bland negativa portföljbidrag nämns innehaven i det brittiska läkemedelsbolaget Shire, den franska underleverantören till fordonsindustrin, Valeo, samt franska Sodexo som levererar tjänster inom reception, säkerhet och städning. Innehavet i Shire har avyttrats.

Vid kvartalets utgång var fondens största innehav på bolagsnivå det brittiska finansföretaget Prudential, det tyska hälsovårdsbolaget Fresenius samt schweiziska Sika som verkar inom materialsektorn. Fonden var överviktad industribolag och IT relativt jämförelseindex.

Förvaltat kapital uppgick vid kvartalets utgång till 644 miljoner kronor.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Fondfinder

Fondnamn:
Fondförvaltare:
Fondtyp:
 
Teckningsarvode:
Minimiålder:
Valutor:
Årsperformance:
Volym:
Sortera efter:
Sök
pagehit