OMX30 1 536 0,0%  OMXH25 3 980 -0,1%  Bitcoin 6 520,18 -0,6%  Dow 25 251 -0,4%  Nas 7 069 -1,2%  EUR 10,3655 0,0%  USD 8,9556 0,1%  Olja 81,0 0,3%  Guld 1 226 -0,7% 
Publicerad 2018-05-16 15:22 av Direkt

ZENICOR: NHS-PROJEKT GER INTERNATIONELL ETABLERINGSCHANS -VD

STOCKHOLM (Direkt) Zenicor Medical Systems, som utvecklat ett system för att kunna diagnostisera förmaksflimmer, har blivit vald att delta i ett screeningprojekt som finansieras av forskningsdelen av brittiska National Health Sevice (NHS), vilket Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat tidigare.

"Det här screeningprojektet i Storbritannien kommer ge oss uppmärksamhet och en bra chans att etablera oss internationellt", säger vd Mats Palerius i en intervju med Direkt.

Syftet med projektet är att utreda om screening av förmaksflimmer kan förhindra stroke.

Varför blev ni valda av NHS?

"Det är en kombination av flera orsaker, men det som gav oss chansen var att vi har ett system som är baserat på en vetenskapligt validerad metod, det går att ställa en diagnos. Vi har även ett system som klarar att analysera stora patientmängder", säger Mats Palerius.

Den patientmängd som ska screenas i projektet uppgår till runt 40.000 personer, vilket är en liten del av det totala antalet äldre personer som skulle behöva screening.

Varför sker det här projektet nu?

"NHS har aktivt letat efter screeningsystem som kan förhindra stroke, sedan ett antal år, men det måste vara hälsoekonomiskt att genomföra det. Under senare år har det kommit forskningsprojekt som visar på detta. Dessutom blir prevention ett allt viktigare sätta att hantera ökade sjukhuskostnader", säger Mats Palerius.

I Sverige har det gjorts flera studier med Karolinska sjukhuset under senare år, men Socialstyrelsen sade för något år sedan nej till en större screening för strokeprevention då det inte gick att säga om hälsovinsterna övervägde de negativa effekterna av screeningprogrammet.

"Vi är övertygade om att de (Socialstyrelsen reds anm) kommer att ta upp det på nytt. Men det kommer att ta något år för att kunna följa upp detta" säger Mats Palerius.

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Zenicor Medical Systems AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit