OMX30 1 624 0,4%  OMXH25 3 964 0,7%  OMXC20 1 005 0,3%  Dow 23 430 0,3%  Nas 6 309 -0,1%  EUR 9,9634 0,1%  USD 8,4845 0,0%  Olja 62,1 0,0%  Guld 1 280 0,4% 
Publicerad 2017-11-13 16:46 av Direkt

WILSON THERAPEUTICS: RIBBAN FÖR FAS 3-STUDIER INTE SÅ HÖG - FC

STOCKHOLM (Direkt) Specialistläkemedelsbolaget Wilson Therapeutics bedömer att kraven som ställts upp inför bolagets kommande fas 3-studie med läkemedelskandidaten Decuprate (WTX101) för behandling av Wilsons sjukdom är överkomliga med tanke på de resultat som bolaget har visat i fas 2-studierna.

"Ribban vi behöver komma över är inte så hög", sade Wilson Therapeutics finanschef Anders Martin-Löf under sin presentation vid Aktiemarknadsdagen.

Fas 3-studien för Decuprate kommer påbörjas under 2018 och väntas omfatta cirka 100 patienter indelade i 2 grupper om cirka 75 respektive cirka 25 patienter. I den första gruppen kommer patienter ingå som tidigare behandlats mot sjukdomen med något annat läkemedel. Ungefär 50 av dessa patienter kommer att få byta till behandling med Decuprate och 25 kommer att få stå kvar på sin nuvarande behandling.

I den andra studiegruppen i fas 3-studien väntas cirka 25 patienter komma att ingå som tidigare inte har behandlats mot Wilsons sjukdom. Utmaningen att rekrytera patienter i den andra studiegruppen väntas vara större än för den första studiegruppen. Antalet kliniker som kommer att rekrytera patienter till studien uppgår till 30 stycken, vilket är klart fler än de 11 kliniker som ingick i fas 2-studien.

Om samma rekryteringstakt hålls som var fallet för fas 2-studien väntas rekryteringen av patienterna till studiegrupp 2 i fas 3-studien kunna slutföras på omkring ett halvår.

Wilsons sjukdom yttrar sig genom en rubbning i kroppens förmåga att ta hand om koppar, vilket om inget görs åt det på sikt leder till att fritt koppar sprids i kroppen. Fritt koppar som sprids i kroppen är giftigt och leder till skador med en potentiellt dödlig utgång.

De befintliga läkemedel som finns i dag för inledande behandling av Wilsons sjukdom tillhör läkemedelsgruppen kelatorer. Inom denna läkemedelsgrupp finns läkemedel som lanserades på 1950- och 60-talet i form av Penicillamin och Trientin. Dessa läkemedel är dock förknippade med både neurologiska och andra typer av biverkningar.

Förutom dessa båda läkemedel finns underhållsbehandling med zink som binder koppar. Zink är dock en behandling som först blir aktuell efter tidigare behandling med något annat läkemedel tidigare och håller endast sjukdomen i schack.

Wilson Therapautics sätter sina förhoppningar inom fyra områden där det ser möjligheter att Decuprate kan bidra till behandlingen. Dels indikerar tidigare studier att Decuprate har en mer skonsam biverkningsprofil än dagens befintliga behandling både i form av mindre risk för biverkningar och en bättre tolerabilitet.

Decuprate har i tidigare studier undersökt i omkring 500 patienter med studier inom andra sjukdomsområden än just för Wilsons sjukdom.

"Finns det jobbiga biverkningar borde vi ha sett det", sade Anders Martin-Löf.

För det andra ser Wilson Therapeutics en mindre risk för läkemedelsinducerad neurologisk försämring med Decuprate.

Fas 2-studierna visar även en bättre effektivitet än de på marknaden befintliga läkemedlen.

Slutligen ges Decuprate som en behandling en gång om dagen.

"Även om vi skulle misslyckas på någon av de här delarna så är det ett intressant läkemedel", sade Anders Martin-Löf.

På en fråga om hur stor sannolikhet det är för att Decuprate når marknaden refererar Anders Martin-Löf till statistik från tidigare studier. För särläkemedelskandidater utanför onkologiområdet i samma fas som Decuprate uppger Anders Martin-Löf att sannolikheten att lyckas ligger på 62 procent.

Fas 3-studien väntas kunna visa studieresultat under 2019 som blir underlag för en ansökan om marknadsregistrering. Ett besked kring denna marknadsansökan förväntas sedan under 2020.

Wilson Therapeutics ser en marknadspotential för Decuprate på upp till en miljard dollar per år. Största marknaden finns i USA.

Om Decuprate kommer ut på marknaden kommer Wilson Therapeutics att få betala en royalty på all försäljning om 7 procent i Europa och 3 procent för alla andra marknader i världen inklusive USA.

Wilson Therapeutics har finansiering för att på egen hand ta sig igenom fas 3-studierna utan att behöva söka något nytt kapital. Anders Martin-Löf låter det däremot vara osagt om bolaget ändå kommer att ta in nytt kapital före resultaten från fas 3-studierna då det finns scenarion där bolaget till exempel kan komma att vilja bredda sin forskning.

Magnus Bernet +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Wilson Therapeutics AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit