OMX30 1 465 2,1%  OMXH25 3 730 1,7%  Bitcoin 3 432,29 -1,0%  Dow 24 396 -0,1%  Nas 6 713 0,5%  EUR 10,2826 -0,4%  USD 9,0903 -0,1%  Olja 60,4 1,0%  Guld 1 242 -0,2% 
Publicerad 2018-01-15 09:00 av Direkt

VALUEGUARD: BOSTADSPRISER -2,0% I DECEMBER

STOCKHOLM (Direkt) Bostadspriserna i Sverige sjönk 2,0 procent i december jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 0,9 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har sjunkit 7,8 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 2,5 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter sjönk 2,7 procent i december jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 1,6 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige sjunkit 8,7 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har sjunkit 7,1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 6,5 procent samtidigt som villapriserna stigit 0,2 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, konstaterar att december generellt inte är någon bra jämförelsemånad på bostadsmarknaden, då aktiviteten går ned.

Idag är det samtidigt svårare än någonsin för den som står i begrepp att byta bostad på den ägda marknaden att bilda sig en uppfattning om hur priserna ska utvecklas framöver.

"Skilda teorier om vart marknaden är på väg kan tolkas på olika sätt, en del tolkar det som ett tillfälligt hack i kurvan andra ser det som början på en lång nedgående trend", säger hon i en kommentar.

Den säljare som tror att priserna ska sjunka får bråttom att sälja, köparen med samma uppfattning vill däremot avvakta. När köpare tror att det är rea och säljare håller sig kvar vid ett högt prisläge tar det längre tid för avslut. Det leder i sig till ett större utbud där bostäderna konkurrerar med varandra.

"Den gradvisa anpassningen till det nya prisläget har redan börjat, vilket kommer att prägla aktiviteten under inledningen av 2018", säger hon.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att de räknar med att bostadsmarknaden kommer att präglas av ett stort utbud.

Utöver normala flyttfaktorer kommer många bostäder som inte såldes förra året ut igen tillsammans med nya bostäder från säljare som väntat på en bättre marknad. Samtidigt kommer många nyproducerade bostäder, som bara bidrar till utbudet utan att skapa motsvarande efterfrågan, ut på marknaden.

"Utbudets storlek är viktigt, men inte avgörande för bostadspriser och marknadspsykologi. Den stora frågan är om utbudet balanseras av en lika stor efterfrågan eller inte", säger Erik Olsson.

Det är samtidigt osäkert både hur stora effekterna av hårdare amorteringsregler med skuldkvoter blir, och hur de påverkar bostadsmarknaden under första halvåret.

Den prisdrivande effekten i form av köpare som vill förekomma hårdare amorteringsregler ska vägas mot oron som de nya reglerna skapar.

"Den negativa marknadspsykologin vi har nu, trots att de faktiska förutsättningarna med hög sysselsättning och ekonomisk tillväxt som kombineras med negativ krisränta, beror främst på en oro över hur tung den framtida bördan av bostadslån blir. Vilken nettoeffekt de nya amorteringsreglerna får den här gången är inte självklart", säger Erik Olsson.

Prisutveckling procent      m-m    3 mån    12 mån
==============================================================
HOX                              
Sverige             -2,0     -7,8     -2,5
                               
Bostadsrätter                         
Sverige             -2,7     -8,7     -6,5
Stockholm            -2,3     -9,6     -9,0
Göteborg            -3,2     -7,6     -1,2
Malmö              -2,1     -6,7     0,0
                               
Villor                            
Sverige             -1,6     -7,1     0,2
Stockholm            -0,9     -8,6     -3,3
Göteborg             0,6     -4,8     -1,0
Malmö              -1,8     -6,6     2,9
==============================================================

Bild: Bostadspriser HOX-index

image

Bild: Bostadspriser, förändring i årstakt

image

Bild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt

image

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit