OMX30 1 499 0,7%  OMXH25 3 939 0,6%  Bitcoin 5 550,49 -2,2%  Dow 25 413 0,5%  Nas 6 867 -0,3%  EUR 10,2821 0,1%  USD 9,0020 -0,7%  Olja 67,0 0,6%  Guld 1 221 0,7% 
Publicerad 2018-09-10 16:04 av Direkt

USA: EU VILL NÅ HANDELSAVTAL PÅ KORT SIKT - MALMSTRÖM (NY)

(Tillägg: från stycke nio)

BRYSSEL (Direkt) EU och USA hoppas nå konkreta resultat om ett frihandelsavtal på kort eller medellång sikt.

Det skrev EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på Twitter på måndagen efter sitt möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer.

"Vi diskuterade hur vi går framåt och identifierar prioriteringar på båda sidor, och hur vi når konkreta resultat på kort till medellång sikt", skrev hon.

I augusti sade hon till Sveriges Radio att hon hoppades på ett avtal under nästa år. Kommissionens femåriga mandatperiod löper ut i november 2019.

"Mycket arbete återstår denna höst. Våra medarbetare kommer att stå i nära kontakt de kommande veckorna", fortsatte hon.

Cecilia Malmström och Robert Lighthizer följer upp överenskommelsen den 25 juli mellan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

De två enades då om att förhandla fram ett begränsat frihandelsavtal. Främst skulle det innebära att skrota tullar på industrivaror, dock med motorfordon undantagna.

Cecilia Malmström kommer att träffa Robert Lighthizer igen mot slutet av månaden, sade hon. Möten på tjänstemannanivå följer sedan under oktober månad.

USA:s handelsrepresentant gav också ut ett uttalande om mötet. I oktober kommer tjänstemän att fortsätta diskussionerna för att sänka tullar och icke-tariffära handelshinder.

"Ministrarna

kommer sedan att träffas i november för att avsluta på ett antal områden. Vi hoppas särskilt på tidiga överenskommelse inom tekniska handelshinder", skrev USA.

Alla områden i överenskommelsen från den 25 juli berördes under måndagens möte, sade uttalandet.

Förutom skrotandet av tullar och hinder för industrivaror i allmänhet nämnde överenskommelsen i juli sänkta handelshinder för tjänster, kemikalier, läkemedel, medicinsk utrustning och sojabönor.

Vidare ska USA:s försäljning av flytande naturgas (LNG) till EU förenklas.

Ytterligare ett område är samarbete om standarder för att underlätta handel och minska byråkratiskt krångel.

Dessutom ska EU och USA samarbeta för att reformera världshandelsorganisationen WTO för att förhindra orättvisa handelsmönster. Kina nämndes inte uttryckligen, men är huvudmålet.

USA:s uttalande sade vidare att båda parter ska inleda konsultationer för att förankra förhandlingsmandaten. I USA blir det med kongressen och i EU med EU-länderna och Europaparlamentet.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit