OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 666,30 4,9%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3015 0,0%  USD 9,0463 0,1%  Olja 61,4 1,8%  Guld 1 249 0,0% 
INTERVJU Publicerad 2017-03-19 09:38 av vafinans.se

Tusentals tar rygg på deras aktiestartup som just landade tungt samarbete


Bildkälla: Katarina Bergbom

Allt började så sent som år 2014 på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Studenterna Nanna Stranne och Mai Thai slog sina kloka huvuden ihop och tillsammans med Carl Lindberg, forskare inom finansiell matematik, såg de brister i hur människor förvaltade sina pengar. Med en digitaliserad tjänst och matematiska uträkningar ville de hitta en ny, billigare lösning. Resultatet blev startupföretaget Sigmastocks.

Deras matematiska verktyg är uppbyggt på grundläggande fundamental analys. De fokuserar på hur bolagen mår, hur bra de har presterat i tidigare skeden och klarat sig under kriser - allt under en längre period.

De tittar även på trender i bolagens intjäningsförmåga och hur de är prissatta i förhållande till konkurrenter.

Tanken är att tjänsten ska fungera som ett alternativ till långsiktigt fondsparande genom att göra urvals- och köpprocessen enklare. Ett försäljningsargument är betydligt lägre avgifter än många aktiefonder.

"Vi tror på avgiftsminimering och vi vill optimera detta genom vår affärsmodell. Vi vill också undvika att våra kunder gör för många transaktioner eftersom vi inte vill att de ska betala för mycket courtage heller", säger Nanna Stranne.

"Det här är inget tradingverktyg, utan något som ska ersätta fondsparande för de som vill spara långsiktigt och det kostar inte mer än en kaffe per månad", säger Mai Thai.

Beroende på vilken marknad man väljer att investera i kostar tjänsten mellan 19 och 49 kronor per månad. Bolaget har i dag 2 500 betalande kunder.

Kunderna får välja mellan mindre och större bolag och fokus på stabilitet eller på tillväxt. Sedan skapas en skräddarsydd aktieportfölj som uppdateras löpande.

"Många av de som sparar i fonder i dag vet inte hur mycket de faktiskt betalar i avgifter, eller så vet de men känner att de inte vill sköta placeringen av sina pengar helt själva ändå. I dag när man kan få det stöd som behövs och dessutom göra allt online, digitalt och billigt finns det ingen anledning att inte våga sig ut på aktiemarknaden", säger Mai Thai.

Bolaget växer snabbt - med hela 20 procent per månad. Sedan starten har flera medarbetare tillkommit, samtliga med hög utbildning i matematik eller IT.

"Det börjar gå undan för oss nu. Vi märker att det finns ett enormt intresse både från kunder och från branschen i helhet", säger Nanna Stranne.

Sigmastocks har setts som branschens utmanare men inleder nu ett samarbete med storbanken Nordea, som nyligen sänkte sina courtageavgifter.

"Branschen förändras och Nordea vill vara med i den här utvecklingen, så vi har hittat en gemensam nämnare och pushar samtalen kring detta. De sänkta courtagepriserna gjorde det lättare för oss att samarbeta. Båda vill åt samma mål - att göra det enklare för privatpersoner att investera", säger Mai Thai.

"Man kan köpa aktierna via Nordea på vår sida, men även köpa direkt på Nordeas sida. Båda är måna om att få ut det här och vi kommer marknadsföra det på våra respektive sätt. Sedan får vi se hur vi jobbar framåt", fortsätter hon.

När det gäller framtiden tror Sigmastocks att digitaliseringen kommer att leda till att fler och fler blir sina egna förvaltare.

"Vi tror att fler och fler kommer inse att det inte behöver vara så krångligt och tidskrävande att förvalta sina egna pengar. Vår metod är ett exempel på det", säger Mai Thai.

Skrivet av: Gita Nair

LÄS ÄVEN: Här är nya börsen som gör det möjligt för vem som helst att handla aktier i startups

TIPS: Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit