OMX30 1 553 0,1%  OMXH25 4 209 0,4%  Bitcoin 6 671,24 5,1%  Dow 25 048 0,1%  Nas 7 354 -0,3%  EUR 10,3213 -0,6%  USD 8,8116 -0,8%  Olja 71,9 -4,0%  Guld 1 241 0,3% 
Publicerad 2018-02-14 11:10 av FinWire

Transformation och osäkerhet på marknaden, men H&M:s vd tror på bolagets modell

Marknaden håller på att transformeras och det råder stor osäkerhet med ny konkurrens och höga krav från kunderna, men H&M-vd:n Karl-Johan Persson är övertygad om att bolagets omnikanaler, direkta kundrelationer och varumärken är en vinnande modell. Det framkom på onsdagens kapitalmarknadsdag.

“Onlineförsäljningen och de nya varumärkena har utvecklats bra. Det är den vanliga försäljningen som inte har varit bra och det jobbar vi hårt för att ändra nu”, sade han och påpekade att bolaget inte förbättrats tillräckligt snabbt vad gäller priser, utbud och hållbarhet.

“Vi är på en bra nivå men inte tillräckligt bra och gjorde vissa missar i sortimentmixen under andra halvåret 2017.”

Karl-Johan Persson framhåller att kläder och mode alltid kommer att vara relevant, men att klädbranschen ändrats mycket med nya och högre krav från kunder.

“Kunderna förändras och kräver allt mer från företag. De vill ha personligare och figursydda erbjudanden och har högre förväntningar på hållbarhet. Dessutom är de mer krävande kring själva kärnan - designen”, sade H&M-vd:n Karl-Johan Persson.

Konkurrensbilden i klädmarknaden har också ändrats och stora e-handelsjättar som Amazon och Alibaba har påverkat H&M såväl som andra företag i branschen.

“De har en storlek och kraft som ingen sett förut och investerar konstant i fortsatt utveckling”.

Förutom de stora aktörerna har konkurrens även uppstått från mindre klädbolag som testat nya affärsmodeller och växer snabbt. Även små nischspelare tar små, men många marknadsandelar.

“Vi ser att trafiken till fysiska butiker minskar och vi har haft svårt att konvertera besökarna till betalande kunder. Det sätter press på många bolag och leder till prispress och utförsäljningar”, säger Karl-Johan Persson och spår att man kommer att leda till osäkerhet och att många butiker i klädindustrin kommer att stängas framöver.

Men H&M kommer att fortsätta att öppna nya butiker, även om det inte kommer att ske i samma takt som tidigare, fastslog vd:n .

Karl-Johan Persson tror att bolaget måste fortsätta att utveckla butikskonceptet och berättar att de redan i dag utvärderar nya butiksmodeller och samlar in feedback från kunder. Målet är att testa nya butiksformat och ta reda på hur framtidens flaggskeppsbutik kommer att se ut.

“Får vi bra feedback kan vi utveckla och verifiera detta under 2018 och ser det bra ut kan vi skala upp de nya butikskoncepten under andra halvan av 2019”.

Även onlinehandeln fortsätter att utvecklas och förbättringar rullas ut löpande.

“Men det handlar inte bara om dessa två kanaler utan att också kunna koppla samman de båda kanalerna. Vi måste ha snabbare och flexiblare leveranser och snabba och enkla betalningslösningar”, sade han..

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M)

Jun, 29 2018 Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M) Sell Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG (Berenberg Bank)
Jun, 28 2018 Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M) Sell DZ BANK
Jun, 28 2018 Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M) Underweight JP Morgan Chase & Co.
Jun, 28 2018 Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M) Sell Goldman Sachs Group Inc.
Mar, 15 2018 Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M) Underweight JP Morgan Chase & Co.
ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit