OMX30 1 479 -1,0%  OMXH25 3 806 -0,8%  Bitcoin 3 333,53 0,2%  Dow 24 597 0,3%  Nas 6 768 0,1%  EUR 10,3019 0,1%  USD 9,0807 0,2%  Olja 61,1 -1,0%  Guld 1 240 -0,2% 
INTERVJU Publicerad 2016-11-05 09:59 av vafinans.se

Tradingproffset som omsätter miljarder från hemmet i Lund: Så gör du för att lyckas

Det är uppenbart att Eric Olaison inte är den skrytsamma typen med tanke på att han en intensiv dag kan handla för 2 miljarder kronor spritt över 3 500-5 000 avslut.

Miljardtradern handlar inte på uppdrag av en hedgefond eller liknande, utan är sin egen lyckas smed. Lundabon Eric Olaison tillhör gräddan av svenska traders och handlar framförallt genom två metoder.

Den ena går ut på att läsa av flöden för att identifiera rörelser i aktier. Resonemanget lyder: orderböcker i all ära, men det går när som helst att plocka bort och lägga till en order. Avslut är betydligt svårare att dölja.

"Det syns alltid om någon köper mycket".

Den metod han använder sig mest av i dag går ut på att agera som en så kallad market maker. Likt en gren i en flod följer han med i flödet tills han ser möjlighet till en bra spread (skillnad mellan köppris och bästa säljpris) på börser som Nasdaq OMX.

Han siktar inte enbart på att sälja till bästa kurs, utan satsar på stora volymer med lägre marginaler. Det ger inga enorma vinster, men förlustdagarna kan räknas på hans tio fingrar.

"Många traders tjänar mer, men jag försöker hitta aktier som åtminstone ger mig en liten edge".

Han delar in traders i två grupper: thinkers och doers.

En thinker vill ha på fötterna innan den slår till, vilket kan vara en svaghet eftersom börsen alltid rymmer ett visst mått av slumpmässighet, enligt Eric Olaison. Doers gör tvärtom - handlar först och tänker sedan.

Eric Olaison tillhör inte helt oväntat den senare gruppen, men poängterar att han inte handlar för handlandets skull, utan siktar på aktier som ger en edge.

Aktieintresset uppstod som 16-åring. Eric Olaison fick ihop ett startkapital på 100 000 kr genom jobb under gymnasiet samt barnbidragspengar.

Han satsade på telekomjätten Ericsson när dotcom-bubblan brast och i dag är 100 000 kronor kaffepengar för honom.

Det var inte dock inte förrän han flyttade för att studera bildesign vid Lunds tekniska högskola, LTH, år 2004 som tradingen tog rejäl fart. En rastlös, men högeffektiv Eric Olaison hade svårt att sitta still.

"Det var roligare att handla. Så jag läste på kvällar och nätter och sov ungefär två timmar per natt".

Han kan inte förklara sin förmåga med fotografiskt minne eller något mattesnille, utan tror snarare att det handlar om en envishet av guds nåde.

"Min tävlingsinstinkt är medfödd. Det är nog ett släktdrag".

Han är också en arbetsnarkoman med närmast luthersk disciplin. Det blir inga luncher när börsen är öppen, han försätter sig i ett flow-liknande tillstånd och reagerar på varningssignaler på mobilen för att agera blixtsnabbt på svängningar.

Vid inledningen av trader-karriären satsade han hårt på industrijätten ABB. Handeln växte alltmer och under flera år stod han för ungefär 10 procent av all handel i aktien.

Då handlade det om att tjäna pengar på en stor spread och han var en daytrader i ordets rätta bemärkelse genom att han inte låg kvar med positioner över natten.

I dag är han inte intresserad av ABB.

"Marknaden är i ständig förändring och det gäller anpassa sig för att överleva långsiktigt. Som trader går det inte att vara en one-trick-pony".

Den största förändringen i hans strategi skedde när så kallade multilaterala handelsplattformar, MTF:er, kom in i bilden efter finanskrisen 2008.

Tidigare var handeln med värdepapper samlad på stora börser, men MTF:er innebar att monopolen började luckras upp med följden att det blev lägre spread på aktier.

"Spread hade varit min grej, men när MTF:er kom in i bilden lämnade jag ABB för bolag som Husqvarna, Trelleborg och Meda".

Framgångarna har gjort honom ekonomiskt oberoende. Någon längre semester blir det aldrig tal om. Maximalt 1-2 veckor är det som gäller.

Pengarna gör dock att han och frun kan åka vartsomhelst i världen och att han också har råd att samla på väldesignade bilar.

Eric Olaison pratar dock ogärna om pengar. Det är heller inte pengar som driver honom som trader, utan adrenalinruset.

Han har läst hundratals trading-böcker under årens lopp och bland annat hämtat inspiration från legendaren Jesse Livermore.  Denne handlade ofta genom så kallad tape reading - på den tiden saknades internet och aktiekurserna telegraferades på en remsa.

Jesse Livermore var som en pianovirtuos. Han kunde avgöra rörelsen hos en aktie genom att studera avsluten och visste exakt vilka tangenter som skulle tryckas på.

Eric Olaison menar dock att hans stil skiljer sig från Jesse Livermores i det att denne satsade på få stora blankningsaffärer (det vill säga att tjänar pengar när en tillgång faller i pris) i stället för många mindre.

5 procent av alla daytraders ses som framgångsrika, men du tillhör eliten. Hur förklarar du det?

"Jag har lärt känna mig själv. Jag menar även om jag delar med mig av mina strategier kan inte andra människor kopiera det rakt av. Särskilt om man inte har samma personlighet".

Han tycker exempelvis att hans personlighet inte är lämpad för stop-loss-affärer. Likt hur piloten kopplar på autopiloten kan en trader lägga upp order som endast aktiveras då aktien har nått ett visst värde.

Precis som många andra daytraders är han en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och höll på med mycket sporter i unga år.

Som 9-åring blev det cykling för hela slanten och både SM-guld individuellt och i lag.

Då det gäller finansbiten har han svårt att uppskatta hur många förlustdagar det hunnit bli under tolv år som heltidstrader.

Han menar dock att hans metod mest gör att förluster uppstår när internetuppkopplingen dyker eller courtageavgiften är för hög.

Du kanske missade någon affär när vi skulle boka in intervjun?

"Jag har ingen särskilt bra simultanförmåga, men måste erkänna att jag handlade samtidigt", säger han och skrattar.

Intervjun med VA klämmer han in klockan 7 på morgonen så att vi hinner med den innan börsen öppnar. Hans fru har också fått lära sig att leva med att hon inte hinner träffa honom utanför hemmet då börsen rullar.

"Det kan bli dålig tajming mellan två positioner och man vet aldrig i förväg vilka positioner man har".

Inte heller feber och influensa stoppar honom även om handeln kan gå trögare sådana dagar.

Vad händer om du blir inlagd på sjukhus?

"Börsen kanske tappar i omsättning, men jag skulle snart ersättas av andra traders".

Han tror att framtidens daytrader blir mer automatiserad. Men än så länge har en mänsklig trader en fördel mot datorer i det att man kan skaffa sig insyn i hur algoritmerna är uppbyggda och förutse agerandet, resonerar han.

Datorerna är mer statiska och har svårare att anpassa sig till kursrörelser. I framtiden lär det dock bli tuffare, enligt Eric Olaison.

"Det blir mer AI och globala affärer. Datorer kommer kunna följa 10 000 affärer och avgöra effekterna på svenska börsen om en viss aktie handlas i Frankrike."

Han tycker inte att han har sett några bieffekter av den sociala isolering trader-jobbet många gånger kan innebära. Paret umgås exempelvis regelbundet med andra traders.

Han räknar inte med att pensioneras vid 65 som vanliga dödliga, utan hoppas kunna handla ända fram till dödsbädden.

"Längre fram i livet börjar jag kanske unna mig några fler veckors semester".

Så blir du en topptrader, enligt Eric Olaison.

1. Lär känna dig själv. Eric Olaison känner många jätteduktiga traders och alla har en unik stil som ger ett övertag. Är du rastlös passar mer kortsiktigt tänk, medan en mer analytisk person kanske hellre bör ägna sig åt småbolagshandel och så kallad swing trading - att försöka läsa av/förutspå trenderna och handla därefter.

2. Testa att handla på olika sätt för att lära känna vilken trader du är. Vissa blir superstressade av att ta sekundsnabba beslut dag in och dag ut.

3. Riskhantera. Många har fokus på att göra bra enstaka affärer. Eric Olaison ser snarare en affär som en av tiotusentals, kanske miljontals affärer under ett liv som trader. Så varför bli så upprörd. Tänk som ett kasino. Det börjar inte gråta för att man förlorar pengar i en viss affär, utan vill bara få spelarna att fortsätta spela.

4. Undvik för höga risker, men satsa heller inte för smått. En bra tumregel är att satsa 1 procent av pengarna. Då spelar det inte någon större roll om man förlorar dem.

Skrivet av: Karl-Johan Byttner

FÖLJER DU ERICS RÅD? Diskutera med 30 000 andra aktieintresserade i Nordens största Facebookgrupp för aktier.

LÄS ÄVEN:

1. Dissad i skolan - sen blev 23-åringen från Fittja en av Sveriges hetaste traders

2. Vad som skiljer de bästa investerarna från resten

3. Historien om Warren Buffett - så blev han världens mest framgångsrika investerare

TIPS: Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit