OMX30 1 436 -1,3%  OMXH25 3 667 -1,7%  Bitcoin 3 434,41 -0,9%  Dow 24 423 0,1%  Nas 6 683 1,1%  EUR 10,3322 0,1%  USD 9,0939 0,0%  Olja 60,3 0,7%  Guld 1 246 0,1% 
Publicerad 2018-04-16 13:36 av Direkt

Templeton Em. Markets: sunda utsikter trots ökad volatilitet

Uppdragsartikel. Beställd och finansierad av Franklin Templeton Investments.

Stark medvind råder fortfarande för tillväxtmarknadsaktier, även om hänsyn ska tas till de utmaningar som väntar.

Förvaltarna Chetan Sehgal och Carlos Hardenberg sammanfattar i en kvartalskommentar en volatil start på 2018.

Vad förvaltarna lyfter fram som en särskilt viktig faktor som talar till tillväxtmarknaders fördel, är att dessa ekonomier är väl positionerade för fortsatt tillväxt. Internationella valutafonden IMF uppges räkna med en BNP-tillväxt för tillväxtmarknadsländer om 4,9 procent i år, att jämföra med utfallet om 4,7 procent ifjol.

Förvaltarna skriver att medan protektionistiska åtgärder från USA kastar en skugga över den globala tillväxt som tidigare lyft aktiemarknaderna, återstår det att se vilket utfallet blir. De tillägger att omfattningen av och styrkan i internationella handelsflöden inte ska underskattas.

Chetan Sehgal och Carlos Hardenberg identifierar teknologi och konsumism som tillväxtmarknadsländernas två huvudsakliga drivkrafter - och menar att bägge förblir intakta. Förvaltarna påtalar att tillväxtmarknadsländer inte bara har anammat teknologins möjligheter, utan även blivit globala innovatörer inom områden såsom e-handel, mobila banktjänster, robotik och självkörande fordon.

Det faktum att välståndet fortsätter öka i tillväxtmarknadsländer innebär enligt förvaltarna ännu en långsiktig drivkraft, och de förväntar sig att efterfrågan på varor och tjänster växer vidare, i takt med att lönerna ökar.

Chetan Sehgal och Carlos Hardenberg påminner om att när konsumenters basala behov väl är uppfyllda, tillkommer vanligen en önskan om mindre nödvändiga saker. Duon kallar fenomenet för en "premiumisation trend", som kan öka efterfrågan på exempelvis lyxbilar, olika former av underhållning samt kapitalförvaltning.

image

Templeton Emerging Markets avkastning i det första kvartalet stannade på minus 0,2 procent räknat i dollar. I svenska kronor blev avkastningen 2,1 procent. (Källa: Franklin Templeton Investments)

Gällande fondens utveckling var det exponeringen mot Kina, Sydafrika och Indien som höll avkastningen tillbaka mest, både sett till det första kvartalet som helhet och i mars enkom. Ryssland och Brasilien gav, följt av Taiwan, bäst bidrag under kvartalet. Sett till endast mars kom draghjälpen från innehav i Sydkorea och Taiwan.

Nedbrutet på sektorbasis blev utfallet över kvartalet som helhet att informationsteknik, energi samt bank & försäkring bidrog mest, medan sällanköpsvaror, telekom och hälsovård hade störst negativ påverkan på avkastningen.

I mars bidrog informationsteknik, dagligvaror och energi mest till avkastningen. Sällanköpsvaror, bank & försäkring och hälsovård tyngde utvecklingen mest.

Chetan Sehgal och Carlos Hardenberg skriver att fondens portfölj sätts samman utifrån ett aktie-för-aktie-perspektiv. Var fonden är exponerad geografiskt, samt vilka sektorer som väger tyngst, är ett resultat av de aktieval förvaltarna gör.

Vid kvartalets slut fanns de största marknadspositionerna i Kina, Sydkorea och Taiwan och sektormässigt vägde informationsteknik, sällanköpsvaror och bank & försäkring tyngst.

Bland aktier förvaltarna nämner i kvartalsrapporten finns bland andra Naspers, Taiwan Semiconductor och Lukoil.

Det förstnämnda sydafrikanska investmentbolaget föll under kvartalet. Bolaget minskade sitt innehav i Tencent Holdings för att ge rum åt investeringar inom e-handel. Naspers äger nu 31,2 procent av Tencent och har meddelat att detta inte kommer att reduceras de kommande tre åren, uppger förvaltarna.

Olje- och gasbolaget Lukoil steg kraftigt till följd av ett högre oljepris, ett resultat för det fjärde kvartalet som var bättre än förväntat samt planer på att öka utdelningen till aktieägarna.

Chiptillverkaren Taiwan Semiconductors aktie hade ett bra första kvartal, stött av en kvartalsrapport som slog förväntningarna samt att ledningen flaggat för en stark omsättningstillväxt i år, skriver förvaltarna.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit