OMX30 1 662 1,0%  OMXH25 4 354 0,9%  Bitcoin 6 673,55 -1,2%  Dow 26 744 0,3%  Nas 7 531 -0,5%  EUR 10,3309 -0,1%  USD 8,7923 0,0%  Olja 78,8 0,1%  Guld 1 200 -0,6% 
ANALYS Publicerad 2016-04-20 07:02 av vafinans.se

"Ta rygg på Zennström - kan bli årets IPO"


Bildkälla: TT
Svenska Clean Motion grundades 2009 och tillverkar samt säljer den elektriska trehjulingen Zbee. Zbee är ett fordon med låg vikt och hög energieffektivitet, där produktionen fram till idag har varit i mindre skala.  Bolaget är nu på väg till börsen och genomför en nyemission där de vid full teckning tillförs ca 18 MSEK, före emissionskostnader.

Syftet är att under 2016 skala upp verksamheten och etablera en stabil produktion inför kommande år. Förutsättningar finns dock för att volymerna kan öka kraftigt redan mot slutet av 2016, om än från låga nivåer, menar Patrik Olofsson, analytiker på Analyst Group, som tror att ett positivt EBIT-resultat på kvartalsbasis kan vara möjligt mot senare del av 2017.

Genom färdigt typgodkännande (godkända för försäljning) i bl.a. Indien ska Clean Motion nu industrialisera och öka tillverkningstakten. Bolagets vd Göran Folkesson menar att det finns flera saker som talar för framgång.

"Jag tycker att vi har en fantastisk produkt med ett rejält försprång på en väldigt stor marknad. Sedan tycker jag att vi lyckats väldigt väl med att knyta till oss spetskompetens såväl i det operativa arbetet som i ledning och styrelse. Slutligen tror jag att vi är ett hållbart företag", säger Folkesson.

Marknadsstorleken för små fordon bedöms uppgå till 60 miljarder kronor, samtidigt som lättare fordon kan komma att ta marknadsandelar från tyngre fordonssegment. Bara i Sydostasien finns uppskattningsvis 43 miljoner trehjulingar där de traditionella modellerna kraftigt bidrar till en försämrad luftkvalitet, varför många länder och främst storstäder letar efter miljövänliga alternativ. En av marknaderna som Clean Motion fokuserar på är Indien, där luftföroreningar i storstäder är ett akut problem. Trafiken bedöms ge upphov till 60 procent av luftföroreningarna, där nuvarande trehjulingar med sina förbränningsmotorer är en bidragande faktor till problemen.

"Förra året rullade det ut 531 000 nya trehjulingar bara i Indien. Problemen med luftföroreningar är där så pass allvarliga att myndigheterna nu har som målsättning att det endast ska säljas eldrivna fordon år 2030", säger Patrik Olofsson och fortsätter:

"Antar vi en årlig produktionskapacitet om endast 4000 Zbees tillsammans med våra egna kalkyler om vad intäkten kan uppgå till per fordon via franchisekonceptet, kan omsättningen landa på omkring 380 MSEK. Detta är inte en prognos, men visar tydligt vilken potential bolaget har redan vid en bråkdel av marknaden."

Clean Motion har en rutinerad ledning och flera viktiga nyckelpersoner knutna till sig. I bolagets Advisory Board finns personer med bakgrund som inköpschef på Tesla Motors, VD för Autoliv, VD för Volvo Cars, forskningschef på VW Group och VP-design på Volvo AB. Dessutom står Skype-grundaren Niklas Zennström bakom bolaget och äger före emissionen 8,5 procent av bolaget.

"För att på ett effektivt sätt kunna utnyttja marknadspotentialen som bolaget har, så krävs det att man bygger upp ett team av erfarna personer med hög kompetens, något vi anser att Clean Motion verkligen har lyckats med", säger Olofsson,

Idag finns flera olika modeller av trehjulingar på marknaden, vilka till stor del använder förbränningsmotorer. Patrik Olofsson menar att de modeller som är eldrivna vanligtvis är billiga och kommer från Kina, med problem gällande låg teknikhöjd, kvalitet och tillförlitlighet.

"Baserat på bästa tillgängliga teknik är Clean Motions produkt på många sätt nyskapande inom detta fordonsegment. De har ett first mover advantage, vilket i kombination med långsamma och besvärliga godkännandeprocesser för eventuella konkurrenter ger ett försprång."

Utöver Indien ser bolaget även potential i Indonesien, som kommer bearbetas parallellt med lanseringen i Indien. Bali ses även som en nyckelmarknad på grund av den stora turistnäringen. Det höga turisttrycket har resulterat i allvarliga miljöbelastningar vilket kommit att bli ett problem för landet. Genom projektet "Green Bali" söker man projektförslag för att komma till rätta med miljöproblemen, något som öppnar upp dörrarna för Clean Motion. En första etablering i Indonesien är dock planerad i Jakarta, där en naturlig marknad hade varit att ersätta de 14 000 Bajaj (taxi) som finns i staden.

Patrik Olofsson ser stor potential i Clean Motion och menar att det kan bli "årets bästa IPO".

"Med påfylld kassa ska Clean Motion industrialisera sin verksamhet och öka tillverkningstakten, vilket, i kombination med en stark marknadstillväxt ger bolaget alla förutsättningar för att lyckas ifall de kan spela sina kort rätt. Det finns skäl att tro att erbjudandet kan bli kraftigt övertecknat och att det här kan bli årets IPO", säger Patrik Olofsson.

Marknaden i sig är dock inte fri från risker, menar Olofsson.

"Både Indien och Indonesien är mycket trögrörliga marknader vilket kan resultera i en försenad etablering. Detta påverkar i sin tur när i tiden bolaget kan bli lönsamt. En etableringsprocess som blir alltför utdragen kan komma att leda till finansiella problem och tillslut ytterligare nyemissioner för fortsatt uppehälle".

Tre anledningar till att investera i Clean Motion enligt Analyst Group

  1. Marknaden för trehjulingar är enorm, där trenden rör sig allt mer mot miljövänliga lösningar.
  2. Har ett first mover advantage, vilket tillsammans med besvärliga godkännandeprocesser för eventuella konkurrenter ger bolaget ett försprång.
  3. Clean Motion har lyckats bygga upp ett team av erfarna personer med hög kompetens, något som krävs för att kunna utnyttja den marknadspotential som finns.

TIPS: Ladda hem VA Finans populära app utan kostnad från App Store eller Google Play redan idag.

VAD TROR DU OM CLEAN MOTION?

Diskutera med 24 000 aktieintresserade i Nordens största Facebookgrupp för aktier.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit