OMX30 1 532 -0,8%  OMXH25 3 976 -0,3%  Bitcoin 6 513,93 0,8%  Dow 25 444 0,3%  Nas 7 107 -0,1%  EUR 10,3629 0,0%  USD 8,9893 0,0%  Olja 80,0 0,8%  Guld 1 227 -0,3% 
Publicerad 2018-06-12 10:51 av Direkt

TRUMP: SANKTIONER FORTSÄTTER GÄLLA TILLS VIDARE (NY2)

(Tillägg: från stycke nio)

STOCKHOLM (Direkt) USA och Nordkorea är redo att börja ett nytt kapitel i sin historia, och Koreakriget kommer officiellt avslutas "snart". Sanktionerna mot Nordkorea kommer fortsätta gälla tills vidare.

Det sade amerikanske presidenten Donald Trump vid en pressbriefing på tisdagen efter sitt möte med nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un.

Han sade att Kim Jong-Un står fast vid sitt åtagande för en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Tisdagen var starten på en lång process som skulle påbörjats för länge sedan.

USA kommer inte dra ned på sin militära närvaro i Sydkorea i detta läge, men kommer för tillfället att stoppa övningarna med den sydkoreanska militären.

Kim Jong-Un kommer börja implementera avtalet "snart" efter att han återvänt till Nordkorea.

Donald Trump sade att han kort diskuterade mänskliga rättigheter med Kim Jong-Un och att han "definitivt" kommer att resa till Pyongyang vid något tillfälle och att Kim har tackat ja till hans inbjudan till Vita huset "vid lämpligt tillfälle".

Han sade också att han tog upp frågan om japanska fångar i Nordkorea och att Kim Jong-Un indikerade att man skulle jobba med frågan.

Donald Trump sade att sanktionerna kommer att lättas så småningom men att de har spelat en stor roll hittills.

Han sade också att kärnvapennedrustningen kommer att ta väldigt lång tid, men att det kommer ske så fort som möjligt. När USA vet att det inte finns någon oro för kärnvapen kommer sanktionerna att tas bort.

På frågan om varför detta avtal med en nordkoreansk ledare skulle vara annorlunda än tidigare avtal sade Donald Trump att en annan administration och president gör det här avtalet annorlunda.

Han sade att USA inte gett upp något för Nordkorea, utan mötet var lika bra för båda länderna.

Den korta tiden för mötet gjorde att det inte gick att ta fram detaljer om kärnvapenavrustningen, och heller inte att säkra en "fullständig, verifierbar och oåterkallelig" avrustning.

Han ville inte kommentera vad som händer om Nordkorea inte följer vad som de kommit överens om, han ville inte hota.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

Index i denna artikel

RTS 1 126,97
-1,16%
pagehit