OMX30 1 594 -1,0%  OMXH25 3 904 0,1%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 652 0,6%  Nas 6 466 1,2%  EUR 9,9978 0,1%  USD 8,5002 -0,1%  Olja 63,6 0,5%  Guld 1 256 0,9% 
Publicerad 2017-10-11 13:32 av Direkt

TOBIN PROPERTIES: SÄLJER BOSTÄDER MEN I LÅNGSAMMARE TEMPO - VD

STOCKHOLM (Direkt) Tobin Properties märker av ett "lite lugnare tempo" vid försäljning av bostäder. Det är en bild som gäller generellt avseende försäljning av nyproducerade bostäder i nuläget - men det är inte fråga om ett totalstopp.

Det säger bostadsutvecklarens vd, Erik Karlin, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi säljer kontinuerligt lägenheter, bland annat ett par i går. Men det är en långsammare försäljningstakt än framför allt under 2016", säger han med tillägg att Tobin inte har så "mycket att sälja" i de fyra projekt som bolaget i fokuserar på att färdigställa kring årsskiftet 2018/2019.

"Just nu lanserar vi inte några nya projekt, vi har för avsikt att göra det en bit in i 2018 givet att det finns en marknad", säger han vidare.

Att bolaget under onsdagsmorgonen skickat ut en uppdatering om försäljnings- och marknadsläget har att göra med att bolaget "uppfattat en osäkerhet" för Tobin och andra bolag inom sektorn avseende inte minst finansieringsfrågan.

"Vi har en projektportfölj med bra och fina projekt som vi levererar på nu. Jag ser ganska positivt på det, vi har begränsade åtaganden", säger Erik Karlin och för även fram att Tobins finansiella position räcker för att ta bolaget till det fjärde kvartalet 2018 då projekt börjar att färdigställas.

Bolaget hade vid halvårsskiftet 674 bostäder i pågående produktion och 82 procent var sålt. Under det tredje kvartalet tecknades bindande avtal för 22 bostäder, enligt onsdagsmorgonens pressmeddelande, således omkring 3 procentenheter av den pågående produktionen.

Erik Karlin klassar den senaste tidens utveckling på Stockholms bostadsmarknad för ett "hack i kurvan". Han anser samtidigt att Tobin har en bra portfölj av byggrätter och fastigheter för framtiden i lägen omkring Stockholms innerstad.

"Vi har likvida och attraktiva projekt, attraktiviteten på innerstads- och innerstadsnära lägen är jättestark", säger han med tillägg att bolaget för omkring ett år sedan slutade köpa in nya projekt, vilket han bedömer var "klokt".

"Vi tror våra ingångsvärden tål lägre priser. Det vi har köptes framför allt in mellan 2013 till 2015", säger han och för fram att de projekten således "klarar av" dåvarande årens prisnivåer.

Att Tobin nu breddar produktutbudet för att även inbegripa hyresrätter har att göra med att investerare uttryckt ett intresse för hyresfastigheter kombinerat med önskemål om kommuner att projekt även ska inbegripa hyresrätter. Att bolaget talar om vissa avyttringar i sin portfölj beror bland annat på att bolaget nu satsar på att bredda produktutbudet.

"Men vi kommer inte att bli ett helt annat bolag, det kan komma att röra sig om en mindre ompositionering i portföljen", säger han.

Erik Karlin medger att projektmarginalen överlag är "lite lägre" från hyresrätter än bostadsrätter.

"Men risken är samtidigt lite lägre och gör oss mer balanserade som företag", fortsätter han.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om J.M. ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit