OMX30 1 579 -0,3%  OMXH25 4 209 -1,6%  Bitcoin 7 514,10 1,4%  Dow 25 058 0,0%  Nas 7 350 0,0%  EUR 10,3439 -0,4%  USD 8,8547 0,0%  Olja 73,0 0,5%  Guld 1 232 0,0% 
Publicerad 2018-02-14 13:39 av Direkt

THQ NORDIC: KOCH-FÖRVÄRV ÄR "EN SIGNATURAFFÄR" - VD

STOCKHOLM (Direkt) THQ Nordics köp av Koch Media ligger helt i linje med bolagets strategi att göra förvärv som är värdeskapande för aktieägarna.

"Det här är en signaturaffär på det. Det är ett stort bolag, det är mycket tillgångar, det är mycket varumärken, det är många affärsområden som redan har en stor etablerad affär", säger THQ Nordics vd och storägare Lars Wingefors till Nyhetsbyrån Direkt.

Koch Media är, med en omsättning på cirka 2,5 miljarder kronor den senaste niomånadersperioden, klart större än THQ Nordic, med en motsvarande omsättning på omkring 0,5 miljarder kronor. Bolaget har tre affärsområden; Games, Partner Publishing och Film.

"Det finns många liknelser (med THQ Nordic, reds anm) och potentiella synergier, även om jag i dag har sagt att vi inte omstrukturerar eller drar ned på personal", säger Lars Wingefors och tillägger att eventuella synergier ser han som en "framtida uppsida" och inget som han har räknat med just nu.

Genom förvärvet av Koch Media skapas ett till affärsben till det börsnoterade företaget THQ Nordic, som kommer att byta namn under våren. Det börsnoterade företaget kommer att bestå av två koncerner; THQ Nordic och Koch Media.

Från Koch Medias utvecklingsstudior Deep Silver väntas leverans av "minst fyra" pågående AAA-spelprojekt.

När i tiden ligger de releaserna?

"En stor del av tillväxten närmsta åren kommer att drivas av släppandet av de fyra stora AAA-produktionerna. Det enda som är kommunicerat avseende releasedatum är Metro Exodus och det kommer under 2018", säger Lars Wingefors.

Köpeskillingen för Koch Media på 121 miljoner euro, på skuldfri bas betalas till störst del med THQ Nordics kassa medan knappt 10 miljoner euro av köpeskillingen erläggs genom vederlagsaktier.

Varför köpte ni inte med större andel egna aktier?

"Det är en förhandling mellan köpare och säljare. Jag tog in 600 miljoner i höstas från våra ägare för att göra förvärv. Normalt sett gör man bättre affärer med pengar på fickan och den här affären tycker jag väl rimmar bra i den tanken", säger Lars Wingefors och tillägger att den tidigare huvudägaren i Koch Media inte har varit aktiv i bolaget på många år och nu drar sig tillbaka.

Vd:n och grundaren av Koch Media, Klemens Kundratitz, får en ganska hög andel aktier i det nya bolaget. Han kvarstår också som vd för Koch Media.

Ser du en risk med den ökade skuldnivån efter förvärvet?

"Trots att vi har betalt den kassan vi hade i moderbolaget i går kväll har vi en större likvid tillgång nu på morgonen, på 800 miljoner, än vad vi hade i går", säger Lars Wingefors.

Dessutom bedömer han att bolaget har ett stort förtroende hos svenska banker och säger att bolaget utvärderar att ta upp en mindre skuldsättning.

I sammanhanget lyfter han fram att Koch har tjänat pengar i 20 år. De tidigare ägarna har inte plockat ut några pengar och det har inte THQ Nordic gjort heller.

"Det (Koch) har en ytterst solid situation, jag känner mig trygg med deras nuvarande och framtida finansiering för att verkställa sin affärsplan", säger han.

Kan det bli aktuellt att ta in ytterligare kapital?

"Jag kommenterar inte det, det jag kommenterar är att vi har väl tilltagna marginaler för att driva de båda koncernerna", säger han.

Ska ni ta det lugnt på förvärvsfronten nu?

"Vi har en tillväxtagenda, men det är klart att prioritet för mig just nu är att ytterligare lära känna och jobba med Koch Media. Vi är fortfarande en väldigt liten aktör, även med nya Koch, i en väldigt stor global spelmarknad. Jag tycker vi fortfarande är en liten underdog från Värmland."

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om THQ Nordic AB Registered Shs -B-

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit