OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2017-11-14 07:34 av Direkt

TF-PROGNOS: SPÅR ÖKAD TEKNIKPRODUKTION MED 5% 2018

STOCKHOLM (Direkt) Teknikindustrin i Sverige ökar med höga 12 procent i år och med ytterligare 5 procent nästa år.

Det skriver Teknikföretagen, TF, i sin konjunkturrapport, som presenterades på tisdagen.

Siffrorna är exklusive tele- och elektronikindustrin som är under stor omställning.

Det är bilindustrin som väntas bidra mest till tillväxten även nästa år. Årets höga tillväxttal innebär fler anställda och i linje med en förväntat mer dämpad tillväxt under nästa år väntas även antalet anställda då öka i mindre omfattning än i år.

Flera konjunkturvariabler har nått eller är på väg att nå all-time high exempelvis orderstockar, leveranstider, behov av arbetskraft eller utnyttjande av maskinkapacitet.

Dessvärre läggs vanligtvis grunden till en hårdlandning efter excesser under en högkonjunktur. Ett problem är att priset på pengar generellt är lågt genom den förda penningpolitiken, vilket kan skapa felinvesteringar.

De starkaste tillväxtimpulserna för industrin har kommit i Asien eller främst Kina, Japan och Korea. Samtidigt har efterfrågan förbättrats i euroområdet. Efterfrågan i USA är och förväntas bli måttlig.

På andra viktiga exportmarknader för Sveriges teknikindustri har affärsläget fortsatt att förbättrats sedan i våras, särskilt på den enskilt största marknaden Norge.

Ryssland och Brasilien rör sig åt rätt håll.

Ser vi till produktområden är det främst en betydande ökning i global efterfrågan på investeringsvaror. Fordonsindustrin växer sammantaget endast måttligt eller inte alls, exempelvis personbilsindustrin i USA och Storbritannien.

Fordonsproduktion och fordonsförsäljning i Europa har samtidigt nått den högsta nivån på tio år och får därmed svårt att lyfta ytterligare i hög takt framöver. I Sverige är förhållandet i stort sett det omvända där fordonsindustrin bidrar mest till produktionstillväxten för teknikindustrin i år och nästa år. Tillväxten för fordon blir fortsatt hög även 2018 även om den avtar.

För tillverkare av investeringsvaror och dess underleverantörer förväntas efterfrågan bli något högre än normalt även 2018, men dämpas gradvis under loppet av året.

"Sammantaget ser utsikterna för teknikindustrin med bland annat växande investeringar fortsatt positiva ut. Förväntningarna är dock något dämpade och årets starka tillväxt kan inte förväntas upprepas", skriver TF.

Efterfrågan på personbilar är normalt en tidig indikator på kommande svängningar i konjunkturen och här finns redan tecken på försvagning.

Till riskbilden hör även att en på många håll överdrivet stimulerande penningpolitik under lång tid följs av bakslag som kan bli högst påtagliga. Politiska ingrepp i protektionistisk riktning kan också bidra till nya bakslag, särskilt för världshandeln, skriver TF.

Trots högkonjunktur fortsätter prispressen. I frånvaro av volatila valutaförändringar förväntas priserna i teknikindustri i lokala valutor för Sverige och för konkurrentländer öka med omkring en procent nästa år. Konkurrensen är numera alldeles för hög för att tillåta större avvikelser.

Antalet anställda ökar för andra året i rad i teknikindustri i Sverige i år. Ett för närvarande högt behov av arbetskraft kommer inte att kunna tillfredsställas helt och hållet men antalet anställda ökar ändå i liten omfattning 2018.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit