OMX30 1 515 -1,0%  OMXH25 3 977 -0,3%  Bitcoin 6 408,04 -0,3%  Dow 25 599 -1,5%  Nas 6 885 -2,2%  EUR 10,2647 -0,2%  USD 9,1236 0,4%  Olja 71,1 1,8%  Guld 1 203 -0,5% 
Publicerad 2018-06-12 08:35 av Direkt

TF: GOD EFTERFRÅGAN, MEN ORDERINGÅNG DÄMPAS - BAROMETER (NY)

(Tillägg: på flera ställen i texten, tabell samt grafer)

STOCKHOLM (Direkt) Efterfrågan är fortsatt hög för teknikindustrin i Sverige. Kapacitetsutnyttjandet och orderstocken ligger kvar på hög nivå, men däremot dämpas orderingången.

Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för det andra kvartalet.

"Årets andra konjunkturbarometer visar att högkonjunkturen närmar sig sitt slut och följer i stort sett den avkylning vi sett i andra konjunkturindikatorer de första månaderna i år", säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar.

Orderingången dämpas för samtliga storleksgrupper av företag och i samtliga delbranscher med tillverkare av maskiner som enda undantag. I maskinindustrin fortsätter orderingången att öka i samma omfattning som under det förra kvartalet.

Däremot ligger utfallet för resursutnyttjandet, som kapacitetsutnyttjande och behov av arbetskraft, kvar på höga nivåer.

"Dessa tenderar att tidsmässigt släpa efter den samlade orderingången. Sker ingen exceptionell återhämtning i orderingång kommande kvartal avtar också resursutnyttjandet framöver", säger Mats Kinnwall.

Även om bilden är splittrad, med fortsatt god fart till exempel i USA och Kina och en betydande avmattning i Europa, är den samlade bedömningen ändå att den globala tillväxttoppen passerats

"Visserligen är de finansiella förhållandena fortfarande extremt expansiva men den långa investeringsledda återhämtningen håller på mogna. Oron för fortsatta och möjligen eskalerande handelsfriktioner mellan USA och resten av världsekonomin, bidrar till att kyla av konjunkturen", säger Mats Kinnwall.

Vad gäller orderingången för olika branscher noterar Teknikföretagen att den nu minskar för leverantörer till maskinindustrin för första gången på fem kvartal, drivet av en nedgång från exportmarknaden.

Inom transportmedelsindustrin, som uppvisat den i särklass kraftigaste tillväxten i teknikindustrin de senaste åren, har efterfrågan också försvagats och exportorder ökar nu endast marginellt. Orderingången från hemmamarknaden ökar något mer än på export, men mindre under föregående kvartal. Det är också färre företag än tidigare som anser att orderstocken är större än normalt och fler anser den som mindre än normalt jämfört föregående kvartal.

Undersökningen omfattar 520 företag/koncerner med en sammanlagd försäljning på 648 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 79 procent säljs på export.

Teknikföretagen barometer  2 kv   1 kv   4 kv   3 kv
==============================================================
Orderingång exportmarknad   13    44    38    35
Orderingång hemmamarknad   20    32    36    25
Kapacitetsutnyttjande     54    53    53    52
==============================================================

Bild: Orderingång exportmarknad och hemmamarknad

image

Bild: Andel företag med fullt kapacitetsutnyttjande

image

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit